Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в тази изборна кампания бяха повторени стари грешки

И на тези избори наблюдавахме протичането на изборния ден у нас и в чужбина, като нарушенията бяха предимно процедурни и административни. Някъде секциите стартираха със закъснение, другаде нямаше указателни табели.Това обаче не означава, че изборната администрация е недобронамерена, просто подготовката й не е добра, заради кратките обучения и честите промени в правилата, коментира  Ива Лазарова от Инситута за развитие на публичната среда.

Тя подчерта, че тези нарушения безспорно са скучни за широката публика, но са показателни за качеството на организацията на изборите и на законодателните промени в ИК.

Ива Лазарова увери, че Института е проследил местата в риск, както и действията на органите на реда, а те са били същите, както и преди. „И трябва да се запитаме като общество на какво се дължи тази повтаряемост на нарушенията. Трябва да отместим фокуса от избирателите, които са подложени на различни форми на натиск и да потърсим истинските причини за този натиск“, подчерта тя..

Лазарова припомни, че от полицията са обявявали стотици сигнали за изборни нарушения, но е добре е да се проследи колко от тях са стигнали до бързи производства и дали ще има присъди и колко ще са те. „Така че трябва да се почака, за да се отчете ефективността на работата на органите на реда“.

Ива Лазарова добави, че видеонаблюдението е било подготвяно, а платформата е работила и логистично всичко е било наред, но някъде видеонаблюдените е работило, а другаде не. „Комисиите се справиха според възможностите си, но е добре да се види дали ще има  последващ анализ на изборната администрация. Тя трябва да проследи трудностите в работата на комисиите, за да се подобри тази работа при следващия вот“.

Лазарова подчерта, че и тази изборна кампания е повторила проблемите от предишни кампании отпреди пълното въвеждане на машинното гласуване. „Обученията за хората в комисиите са кратки, затова и те грешат. Смесеното гласуване задълбочава проблемите, защото партиите и техните прадставители трябва да са по- ангажирани с обучението, трябва ипроцедурите да се облекчат“, са част от изводите, кото правят от  Инситута за развитие на публичната среда .

В заключение Ива Лазарова препоръча в една бъдеща кампания всички тези проблеми и грешки да бъдат отчетени, за да се подобри работата на изборната администрация. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23