Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествия из България представя българско кино


"Пътешествия из България" представя късометражно и документално кино. На 17 април пловдивските любители на киното ще имат възможност да видят четири филма, а програмата ще бъде открита с "Книга за хората" на режисьора Владислав Лаков.
"Събираме избрани филми от най-доброто българското късометражно кино, за да преминем през цялата палитра от емоции, от които е изтъкан животът в нашата страна и да се опитаме да го разберем. Всеки ден в живота си тук се сблъскваме и с най-хубавото и най-лошото от българската душа и взимаме решения като това да останем, или да се махнем, да обичаме или да мразним, да бъдем или да не бъдем. Именно тази сложност и пъстрота на живота в България се опитваме да уловим чрез в тази програма, с многопластови истории, разказани брилянтно от млади български творци." казват организаторите от Кинематограф.
 
Другите филми са "Непознати" на режисьора и сценарист Камелия Петрова,  "Небето зад хълма" на режисьора Надя Тодорова и "На червено" на режисьора и сценарист Тома Вашаров.
Чуйте разговора с Владислав Лаков в прикаченото аудио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цвятко Сиромашки на 70, открива изложбата "Литийно"

С мащабна ретроспективна експозиция в галерия „2019“ на ул. „Гладстон“32 големият български художник и скулптор Цвятко Сиромашки отбелязва своята 70-та годишнина. Правейки паралели духовни паралели между празничните литийни шествия, характерни за Великденските дни, и шествието от творби, създавани от него през годините, той дава название..

публикувано на 16.05.24 в 06:46

Цветан Лазаров с нюансите на светлината в "Аспект"

Галерия „Аспект“ представя художника Цветан Лазаров и неговата експозиция „Светът между черното и бялото“. Тя съдържа 29 платна, подчинени  на идеята за светлината и нейното отсъствие, рисувани през последните две години. „Парадоксално, но това е най-цветната ми изложба досега“, казва авторът, който има над 30 самостоятелни изложби в..

обновено на 15.05.24 в 16:04

„Видения“ на Илия Йончев в „Червеното пони“

В галерия „Червеното пони“ в Стария град се открива изложба „Видения“ на Илия Йончев. Авторът се представя с 15 маслени платна, рисувани през последните 2 години.  В тях художникът използва мъгливия есенен пейзаж, за да одухотвори чудатите си фигури, които знаят своя път през мъглата, макар да си помагат с компаса на романтиката. „В една..

обновено на 15.05.24 в 16:04

Тракийската гробница до град Ветрен вече може да се посети

От месец май Тракийската гробница край Ветрен , община Септември може да се посещава. За Европейската нощ на музеите тази събота ще се проведе беседа в гробницата, която датира от IV Век пр. Хр.  125 000 лева бяха отпуснати за  дейностите по консервация, реставрация и социализация на обекта.  Всички дейности бяха реализирани с финансовата..

обновено на 15.05.24 в 16:03

Вижте номинираните за награда "Пловдив"

Станаха ясни номинираните за награда „Пловдив“ – най-високото отличие, което се връчва на дейци на пловдивската култура в навечерието на 24 май. В раздел „Литература“ приза си оспорват Ина Иванова за сборника с разкази „И винаги любовта“, Антон Баев за романа „Мария от Охрид“ и Тодор Костадинов за сборника „Разкази против забрава...

публикувано на 15.05.24 в 14:53