Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се включи в Международния ден за опазване на паметниците на културата

Стотици пловдивчани, организирани групи от  ученици и студенти, десетки туристи от България и чужбина посетиха Епископската базилика на Филипопол в Деня на отворените врати. Така на 18 април Пловдив се включи в инициативите за отбелязване на Международния ден за опазване на паметниците на културата.

Доц. Елена Кантарева, раставратор на мозайките в Базиликата, изнесе беседа пред посетителите. Днес Епископската базилика на Филипопол отбелязва втората годишнина от своето официално откриване.

Гражданите и гостите на града имат възможността да се срещнат с екипите, участвали в проучването, реставрацията и експонирането на Епископската базилика на Филипопол. Посетителите, които за първи път влизат в музея споделиха, че не са виждали подобна експозиция в България. Те сравняват музея с обекти в Европа и по света.

Археологът доц. Иван Джамбов, преподавател в ПУ смята, че 10-ят обект в листата на ЮНЕСКО заслужено трябва да е Голямата Базилика.

От деветте български обекта в Списъка на културното и природно наследство на ЮНЕСКО, седем са културни паметници – Боянската църква, Мадарския конник, Тракийската гробница в Казанлък, Скалните църкви на село Иваново (Русенско), Древния Несебър, Рилския манастир, Тракийската гробница в село Свещари (Разградско) и два природни – Национален парк „Пирин” и Биосферния резерват „Сребърна”. 

В Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО са: Чипровските килими, Нестинарството, Обичаят „Сурва“, Бистришките баби, Събор на народното творчество в Копривщица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Плодовете зреят нощем" - новата книга на Неда Антонова

През април излезе дългоочакваната нова книга на Неда Антонова - " Плодовете зреят нощем ". Писателката проведе редица срещи с читатели, на които те са поставяли въпроси за асистираната репродукция и за написването на романа. ИК "Хермес" представя така романа:  „Плодовете зреят нощем“ е вдъхновен разказ за една необичайна любов, от която се раждат..

публикувано на 29.05.24 в 07:00

Проф. Палангурски представя новата си книга в Пловдив

Премиера на книгата „Съграждането на модерна България“  на проф. дин Милко Палангурски ще се проведе тази вечер от 18:00 ч. в зала „Съединение” на Регионален исторически музей – Пловдив. Изданието с подзаглавие „Нотабилите, Конституцията и князът“ поставя акцент върху най-успешното българско поколение и значим период в историята на страната ни..

публикувано на 29.05.24 в 06:40

Петър Цеков отбелязва юбилей с изложба в "Лабиринт"

С юбилейна изложба в галерия "Лабиринт" живописецът Петър Цеков отбелязва своя 60-годишен  юбилей. Експозицията съдържа творби от последните няколко години.  В тях е отразен стремежът на художника да експериментира, търсейки хармонията между природата и хората. Петър Цеков завършва Националната художествена академия „Николай Павлович“ със..

публикувано на 28.05.24 в 16:23

Валери Манолов гостува в "Петното на Роршах"

Среща разговор с писателя Валери Манолов и премиера на стихосбирката „Силуети на раздялата“ ще се състои в литературен клуб „Петното на Роршах“. Книгата се появи на книжния пазар с печата на „Жанет 45“ и по думите на писателя Александър Секулов, „тя е поема за раздялата като вечно възвръщаща се любов“. Авторът има две  издадени..

публикувано на 28.05.24 в 07:50

Концерт в АМТИИ в програмата на 60-ия Камерен фестивал

Първият концерт след откриването на 60-ия Камерен фестивал в Пловдив ще се състои тази вечер в Концертната зала на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. На юбилейното издание на феста гостуват Марко Милетич - виолончело, и Валентина Ненашева - пиано.  В програмата на музикантите са включени произведения на Морис Равел, Клод Дебюси, Сергей Прокофиев и..

обновено на 28.05.24 в 07:40