Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделският министър иска България да вдигне ветото за внос от Украйна

В Пловдив Явор Гечев определи като успех споразумението на ЕК за вноса на някои украински храни

Министър Явор Гечев в Пловдив
Снимка: bntnews.bg

Служебният министър на земеделието Явор Гечев съобщи в Пловдив, че ще предложи да бъде отменена националната забрана за внос на украинско зърно. Това ще стане следващата седмица, а според министъра, българската забрана се обезсмисля, след като има европейска.

Изявлението на министър Гечев идва след като снощи Европейската комисия съобщи, че е постигнато принципно споразумение за подновяване на транзита на украински стоки през България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия. Петте страни членки обаче трябва да оттеглят наложената от тях забрана на украинския селскостопански внос.

Споразумението включва "предпазни мерки" за четири продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. До 5 юни ще действа общоевропейска забрана зе техния внос, а Еврокомисията ще продължи да наблюдава вносът на слънчогледово олио.

Евросъюзът ще отпусне 100 милиона евро помощ за фермерите в петте държави. От Комисията обаче отказват да съобщят как тези средства ще бъдат разпределени между петте държави.

В Пловдив земеделският министър Явор Гечев определи решението на ЕК като изключителен успех за България. Той съобщи, че следващата седмица ще се срещне с украинския си колега и двамата ще обсъдят както двустранните отношения, така и вноса на олиото. Той уточни, че коридорите ще продължават да се осъществяват, като България и останалите страни ще допускат всички товари от Украйна за реекспорт към трети държави. 

Все още не е известна сумата, която България ще получи за подпомагане на зърнопроизводителите.

В страната има големи количества слънчоглед, пшеница и царевица. Не се очаква увеличение на цените, няма да има и поскъпване на олиото и хляба, категоричен е Явор Гечев.

България претендира за забрана на вноса на още няколко продукта от Украйна - сред тях са сухото мляко и медът. До 5 юни ЕК ще обследва вноса и на други стоки от Украйна и ще прецени дали да забрани вноса им. 

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама кандидати за кмет на Панагюрище

Двама са регистрираните кандидати за кмет на Панагюрище, съобщават от общинската избирателна комисия. Извънредните частични местни избори ще се проведат на 23 юни, след като Върховният административен съд касира избора за кмет през ноември миналата година. На 23-ти юни  в битката за кметския пост отново един срещу друг ще застанат кандидатът на ГЕРБ..

публикувано на 25.05.24 в 10:17

Увеличават заплатите в УМБАЛ "Свети Георги"

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив увеличава заплатите на своите служители със задна дата от 1 април, съобщават от лечебното заведение. Това стана чрез анекс към Колективния трудов договор.  Увеличението на брутните заплати ще бъде средно с 13%, в зависимост от категорията персонал.   След промените, основните заплати на лекарите със специалност..

публикувано на 25.05.24 в 09:57

Няма опасност за живота на френския алпинист

Към момента няма опасност за живота на 39-годишният френски гражданин, който пострада при падане в района на Седемте рилски езера вчера. Това каза доц. д-р Кирил Атлиев, началникът на Спешното отделение към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, където пострадалият бе настанен.  На мъжа е извършена операция в неврохирургичната клиника заради травмите на..

публикувано на 25.05.24 в 09:55

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Днес изтича срокът, в който гражданите с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес.  При подаване на едно заявление избирателят се вписва и в двата списъка (за гласуване за..

публикувано на 25.05.24 в 08:22

"Книги за смет" в Пловдив

В Пловдив на пл. „Централен” до Военния клуб ще се проведе кампанията „Книги за смет”.   Регламентът за участие в кампанията тази година е различен. Всеки, който предаде един килограм годни за рециклиране пластмасови отпадъци, получава в замяна една книга по избор. Участващите ще могат да получат само по едно издание.  Тъй като в инициативата се..

публикувано на 25.05.24 в 08:19