Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4000 изпълнители на Роженския събор

| обновено на 15.06.23 в 10:26
Роженски събор 2019
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали

Близо 4000 изпълнители от всички краища на България ще се изявят в националния фолклорен конкурс „Рожен“ – Събор на народното  творчество и животновъдство 2023. Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

От 14 до 16 юли на четири сцени ще се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи. 150 са читалищата от цялата страна, които ще покажат как съхраняват автентичния българския фолклор. В конкурса ще се включат фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна – от Болград и село  Криничне, Одеска област, както и индивидуални изпълнители на български фолклор от Великобритания.

Най-многобройни са групите кукери от Народно читалище „Васил Левски-1931“ от село Победа, община Тунджа, област Ямбол и Народно читалище „Просвета“ от карловското село Соколица и състава от 50 изпълнители на „Големите гайди“ към Архиерейско наместничество гр. Асеновград.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов рекорд от 43,4 градуса в градския транспорт на Пловдив

Нов абсолютен рекорд за градския транспорт беше отчетен от пътници в Пловдив.  В 18 часа термометърът в един от автобусите по линия с номер 10 отчете 43,4 градуса по Целзий. В същия час темературата на въздуха в Пловдив е 35 градуса.  Във въпросния автобус няма работещ климатик, а охлаждането става с отворени врати по време на движение.  Пътници..

публикувано на 11.06.24 в 18:26

Разкриха измама с електронни карти на верига бензиностанции

Достъп до компютърната система на верига бензиностанции разкри пловдивската полиция.  Разследването е започнало след сигнал от водеща в страната компания за търговия с течни горива.  Още през май редовните клиенти били ощетени с източването на бонус точки за зареждане на гориво или други покупки от клубните карти.   От отдел „Икономическа..

публикувано на 11.06.24 в 18:11

Пуснаха движениeто по Голямоконарско шосе след катастрофата

Девет часа след тежката катастрофа на Голямоконарско шосе от тази сутрин, пътят вече е разчистен и свободен за движене, съобщиха от пловдивската полиция. Частично обаче продължават  дейностите за цялостно почистване на пътната настилка в участъка.   Там, към 8.40 ч. поради неспазена дистация камион блъсна отзад празна цистерна, като при удара тя се е..

обновено на 11.06.24 в 17:47

Кои са депутатите от Пловдив в 50-то НС?

Пловдив изпраща 12 народни представители в 50-то Народно събрание. Те са от 6 политически фомации. Най-много депутати се очаква да има първата политическа сила ГЕРБ-СДС, като вероятно те ще са четирима. Коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" ще има трима пловдивски народни представители, а двама са от „Възраждане“. По един депутат ще..

публикувано на 11.06.24 в 15:26

Нова зала за интерактивно обучение има ПУ " П. Хилендарски"

Нова зала за интерактивно обучение на студенти и преподаватели откриха в Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Тя е част от Университетския център за иновативни образователни технологии. На откриването присъства и служебният министър на образованието и науката проф. Д-р Галин Цоков.  Залата ще бъде използвана за обучения. Такъв..

публикувано на 11.06.24 в 13:43