Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вечер на партньорството" в НУМТИ "Добрин Петков"

| обновено на 19.06.23 в 14:45

На 20-ти юни, от 18 часа, е началото на традиционния концерт на група "Акомпанятори", в НУМТИ "Добрин Петков".

Началото на проекта е преди 15 години, а целта е да се извадят акомпаниращите пианисти от сянката, в която те обичайно стоят.

„Петнайсет години, в човешкия живот, това е младостта в нейната най-голяма сила. Но, за един проект, тези петнайсет години означават и устойчивост, и стабилност. Целта е акомпаниращите пианисти да бъдат изведени, на преден план, като инициатори и идейни двигатели на събитието. Всички знаем колко съществена и определяща, за ансамбъла, е ролята на пианиста, който съпровожда. И в същото време, как тя може да бъде неглижирана. Обичайната практика е солистите, солиращите изпълнители, да търсят и да канят пианист-акомпанятор за своите изпълнения, а тук нещата са обърнати огледално. Това е концертен формат, в който акомпаняторите канят, за сценични партньори, различни музиканти, като често самите те подсказват или предлагат музикалните произведения, които ще бъдат изпълнени. Но, така или иначе, и в двата случая, ние говорим за партньорство. А, това е нещо, което изисква много качества. Акомпаняторът, в много от случаите, е до такава степен отзивчив, че той разбира какво иска солистът, преди даже самият солист да го е осмислил. До такава степен е развито това вътрешно разбиране. Нещо, което е изключително трудно за постигане и изключително важно за съвместното музициране“, казва Ирен Капеловска, преподавател по пиано в НУМТИ "Добрин Петков" и създател на проекта.

През годините, в този формат, са участвали както акомпанятори от музикалното училище в Пловдив, така и артисти от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив. Солистите през годините са многобройни и в целия спектър от инструменти и човешки гласове, от утвърдени изпълнители до млади и току-що изгряващи музиканти.

Един от най-младите участници, в концерта утре, е Виктор Василев - цигулка, ученик в музикалното училище. За първи път, той е част от проекта „Вечер на партньорството“. Участие ще вземат и трио балерини, възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков". Те ще танцуват по хореография на Нора Маршаха, която е и техен преподавател. Участници в концерта са и флейтистът Ивайло Василев, виолончелистът Никола Николов, Радостина Иванова-цигулка, Анастасия Попова-сопран. Традиционно, ще бъде връчена и грамота за принос към акомпаняторите.

Музикалната програма включва произведения на Камий Сен-Санс, Пучини, Шосон, Прокофиев, Минкус и други.

Вход на събитието - свободен. 

Още, в интервюто на Ирен Капеловска, за предаването „Шейкър“.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08

АМТИИ е домакин на 60-тия фестивал на камерната музика

С десет концерта, три майсторски класа, симпозиум, посветен на цигулката, и представяне на книга започва 60-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България. Събитието започва на 26 май и продължава до 16 юни. Проф...

публикувано на 20.05.24 в 09:57

Изложба "Писателите и Пловдив" на Римския стадион

„Писателите и Пловдив“ – е първата по рода си изложба, която се открива тази вечер от 18 часа на площад „Римски стадион“. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели със съдействието на община Пловдив в навечерието на 24 май. На външната изложбена площ, разположена на площад „Римски стадион“, зрителите ще имат..

публикувано на 20.05.24 в 06:33

Изключителен интерес към експозициите на ГХГ-Пловдив

Повече от 2100 посетители са разгледали изложбите в Градска художествена галерия в Пловдив по време на Европейската нощ на музеите. Постоянните експозиции и временните изложби са видени тази нощ от пловдивчани и гости на града – поотделно и семейно с децата им, за да ги срещат с българското изобразително изкуство.  Над 1200 души са посетили..

обновено на 19.05.24 в 17:32

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18