Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенски джаз квартет с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

„Камерна сцена Пловдив“ представя виенския джаз квартет Life Aquatic в Първо студио на Радио Пловдив. Концертът е тази вечер от 19 часа. Музиката на квартета варира между различните жанрове и музикални форми - преплитат се съвременен джаз, свободна импровизация и камерна музика, влияния от инди рок и алтернативната сцена, с ехо от мелодиката на Средна и Източна Европа.

Квартетът ще излезе на сцената в състав : Николаус Холер - сакс, Рафаел Кефер – китара, Виктория Кирилова – бас, Мати Фелбер – барабани. Четиримата са свирили на престижни сцени в цяла Австрия и имат записи за Австрийското радио.

Концертите от платформата „Камерна сцена Пловдив“ се осъществяват с подкрепата на община Пловдив и са част от културния календар на града за тази година.

Николаус Холер е австрийски мултиинструменталист и съвременен композитор. Завършил е Kunstuniversität Graz и MUK, Виена. Свири на престижни сцени в цяла Австрия, както и в страни като Израел, Етиопия, Германия, Швейцария, Словения, Хърватия, Унгария, Бразилия, Люксембург и Турция.

Рафаел Кефер е австрийски китарист и композитор. Учил е в Държавната консерватория на Каринтия Клагенфурт, HfMT Кьолн, HfMT Хамбург. Има магистърска степен по изкуства в MUK. Рафаел е носител на наградата Gironcoli. През 2021 г. издава дебютния си албум „Retrospection“. Рафаел е част от факултета по китара във Виенския музикален институт.

Виктория Кирилова е българска басистка и композиторка, живееща във Виена. Нейната музика е смесица от различни влияния – от съвременен джаз и камерна музика до поезията и ритмите на българския фолклор. Завършила консерваториите в Милано и Виена, Виктория е носител на джаз стипендиите Leviev и ARGE, на конкурса Fidelio и Premio delle Arti. Има изяви на международни фестивали като Bergamo Jazz, Firenze Jazz Festival, Lucca Jazz, Jazz al Parque (Богота), Medejazz (Меделин), Kultursommer (Виена), Novara Jazz, A to Jazz Festival (София).victoriakirilova.com

Мати Фелбер завършва Консерваторията в Грац с отличен успех. По-късно се мести във Виена, за да учи в Университета за музика и изкуство във Виена при Марио Гонзи. Днес той свири в безброй групи, проекти, ансамбли и работи като сесиен музикант и сайдмен. Музикалният му език варира от рок, класика до джаз и електроника.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов предавател в Асеновград излъчва програмата на Радио Пловдив

Още един предавател  излъчва от днес програмата на Радио Пловдив. На 99.0 MHz може да ни слушате в Асеновград. Предавателят е с мощност 50 W и решава проблема с качеството на сигнала в района.  Днес се извършва планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни на предавателя на Радио Пловдив 94.0 MHz, който излъчва..

обновено на 01.05.24 в 08:48

С концерт на Борислав Ясенов започва 14 сезон на "Камерна сцена Пловдив"

14-ят сезон на "Камерна Сцена Пловдив" е посветен на съвременните тенденции, мултикултурните колаборации и провокации, съобщават организаторите на събитието, като поясняват, че  фокусът в този сезон е върху млади, талантливи, както и вече доказали се артисти на европейската алтернативна джаз сцена. След изключително успешния тринадесети..

обновено на 25.04.24 в 06:11

Ангел Демирев акустично трио с концерт в Радио Пловдив

Концерт на Акустично трио Ангел Демирев ще представи авторска музика и интерпретации на произведения от различни стилове. На сцената на Първо студио на Радио Пловдив китаристът Ангел Демирев музицира с колегите си  Христо Минчев - контрабас и  Петър Миланов - акустична китара.  "Пътувам много, работя в различни проекти с колеги от Швейцария,..

обновено на 18.04.24 в 09:12

Румяна Станчева представя новата си книга в Радио Пловдив

Премиера на новата книга на Румяна Л. Станчева „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа” ще има в Първо студио на Радио Пловдив.  Книгата ще бъде представяна от проф. Клео Протохристова и доц.Камелия Спасова  на  18 април в 18:00 часа. „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за..

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Виктория Тичинска показва "Истинските инфлуенсъри" в Радио Пловдив

„Истинските инфлуенсъри“ е названието на изложбата, която  се открива в Културния център на радио Пловдив.  Проектът е на младата авторка Виктория Тичинска, която посвещава дипломната си работа на българските параолимпийци и техните невероятни истории за силата на човешкия дух. В експозицията са включени 12 картини – масло и цветни..

публикувано на 12.04.24 в 14:18