Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисуването като терапия за трансформация на емоциите

| обновено на 17.08.23 в 15:18 | Интервю

„Нарисувай гора от желания – Дървото на Живота“ е събитие, което ще се случи тази неделя, на 20-ти август, от 17 часа в галерия „Артистика“.

Допълнителна информация за това как да се включите, може да намерите във фейсбук страницата на събитието.

„Арт терапията е метод, насърчаващ креативността и себеизразяването. Способства намаляването на стреса и подпомага преработването на травматични преживявания, осигурявайки различни от вербалните, а именно абстрактни форми на комуникация. Силата на подхода е в това, че осигурява достъп до имплицитното знание, пътят към което е интуицията във всеки един от нас“, разказва Християна Николаева, водещ на събитието и част от екипа на галерията.

Тя е студент по специалността „Педагогика по обучението на изобразителното изкуство“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. От малка се занимава с изкуство, което е част от времето ѝ за себепознание и забавление. Признава, че все още не е намерила собствения си стил в рисуването, но работи с различни техники и на различни теми.

„Точно това ми харесва в изкуството, че може да се експериментира безкрайно. Също така, по този начин, човек разбира повече за себе си и какво му харесва. Като в различните етапи от живота му допадат различни неща. Дали ще е абстрактно изкуство или нещо свързано с графика, даже понякога включвам текст, поезия, смесвам най-различни вдъхновения“, споделя Християна Николаева.

Терапевтичното рисуване е начин да развием интуицията си и да преживеем възможностите за осъзнаване на собствените си емоции. 

Една от целите на арт терапията е познати и непознати да присъстват заедно на едно място, да се опознаят повече, да споделят чрез изкуството, да се откъснат от външния свят и ежедневието. Няма значение, дали човек може да рисува, има умения, владее определени техники или никога не е хващал четка. „Тук няма място за критика или изисквания“, подчертава Християна Николаева.

Процесът на интуитивното рисуване е свързан с успокояване на ума и съзнанието, с отпускане на тялото, с помощта на кратка медитация, на фона на приятна музика. След, което всеки споделя с белия лист пред себе си какво е видял или почувствал по време на медитацията. Следва коментар на темата, по която ще се рисува и всеки избира с какво ще рисува, най-подходящият за човека материал, както той го усеща.

Още за събитието, процеса на интуитивното рисуване, анализ и арт терапията като начин за трансформация и опознаване на емоциите, Християна Николаева разказва в предаването „Шейкър“.

Чуйте, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

БФС със солидна глоба за Локомотив

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз обяви глобите и наказанията след 33-ия кръг на efbet Лига.  ЦСКА и Локомотив Пловдив ще плащат най-големите глоби от по 4300 лева. Левски е глобен с 3300.  Решения  -  2 0 . 05 .2024 г. 33-ти кръг ППЛ С предупреждения – 25 състезатели Със спиране от състезателни   права..

публикувано на 20.05.24 в 18:05

Крумовград ще играе в ''Коматево'' и през следващия сезон

ФК Крумовград е постигнал разбирателство с ръководството на Ботев (Пловдив) и през следващия сезон отборът отново ще домакинства на базата на „канарчетата“ в квартал Коматево. „Скъпи крумовградчани, Радостни сме да ви съобщим, че през следващия състезателен сезон нашият отбор отново ще играе домакинските си срещи на спортен комплекс „Никола Щерев –..

публикувано на 20.05.24 в 17:58

“Последното цвете” на Щерион Пилидов цъфти и след 10 години

 На 19.05.2024г. в предаването “Споделено” гостува Щерион Пилидов. Той е един от младите и много талантливи музиканти и композитори в България. Познат е на широката публика от големите сцени, защото партнира на редица родни звезди като дует Ритон, Поли Генова, Тони, Авеню, Деси Добрева.  Тази натоварена програма не му позволява да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Ботев започва селекцията за Лига Европа

Ботев (Пловдив) започва селекцията си за следващия шампионат и участието си в Лига Европа с френски защитник. Това е 25-годишният Тадее Калеба, който за последон е играл в словенския Табор (Сезана). Той играе в центъра на отбраната, където титуляри през изминалия сезон бяха Антоан Конте и Йонас Там. Преди това Калеба е играл в Примаверата на Италия за..

публикувано на 18.05.24 в 18:08

Радио Пловдив ще предава мача Локомотив (Пд)- Левски

Локомотив (Пловдив) и Левски се изправят един срещу друг в среща от първата шестица на efbet Лига. Мачът на „Лаута“ започва в 20:15ч. и противопоставя съответно петия и четвъртия във временното класиране. Двубоят ще бъде ръководен от Валентин Железов. Колкото до значимостта на двубоя, той придоби съвсем различен вид след успеха на Ботев (Пловдив) в..

публикувано на 18.05.24 в 17:01