Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив спортува на чисто

| обновено на 28.08.23 в 11:17 | Интервю

Спортът в града се обедини за създаване на устойчиви навици и споделена отговорност към публичната среда, на гражданите и гостите на града. 

В света на динамични промени и глобални предизвикателства, спортът се позиционира като мощен инструмент за социална промяна. Посоката, която взема спортът в Пловдив, демонстрира как физическата активност може да бъде не просто здравословен начин на живот, но и катализатор за позитивна промяна в отношението на гражданите към околната среда. 

Чрез стратегически партньорства с местни организации и бизнеси, сдружение „BG Бъди активен“ се ангажира със създаването на устойчиви спортни практики. В рамките на международната инициатива Спорт #БезОтпадъци, чийто координатор за България е „BG Бъди активен“, през изминалите дни три, спортни организации се присъединиха към инициативата, като приеха да са домакини на „Шишеяд“-и, арт инсталации за събиране на пластмасови бутилки.

Голям „Шишеяд“ е новата придобивка на ПФК Ботев Пловдив. С разполагането на арт инсталацията, ПФК Ботев Пловдив се включва в кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и отправя призив към своите привърженици за споделена отговорност към новия дом на ботевистите - обновения стадион “Христо Ботев”. “Спортувай на чисто” и “Покажи своето отношение към стадиона” са посланията, с които управата на клуба ще ангажира феновете и ще ги призове да използват “Шишеяд”-а по предназначение. Малки и големи фенове ще имат възможност да изхвърлят своите бутилки от напитки и по този начин да ги върнат за рециклиране, а от клуба са предвидили и мащабна информационно-образователна кампания, която ще показва как следва да се случва това. ПФК Ботев Пловдив е първият голям футболен клуб, който се присъединява към Спортни събития #БезОтпадъци и демонстрира как спортът може да обединява за създаване на устойчиви навици и споделена отговорност към средата. 

Спортните клубове, федерации и организаторите на масови спортни събития могат да играят важна роля в промяната на нагласите и поведението на спортните запалянковци и участници в мероприятия. Спортът възпитава и учи на много неща, а една от важните теми, по които може да вземе отношение е опазването на природата/градската среда, разделното събиране и рециклиране на отпадъците”, коментира Ласка Ненова от сдружение „BG Бъди активен“.

"Шишеяд" поставиха и на територията на Гребна база Пловдив. Позиционирането на инсталацията, в близост до активно спортуващи хора в паркове и алеи, е част от по-голямата цел за насърчаване на рециклирането и устойчивите практики сред спортистите и посетителите на базата. „Арт инсталациите за разделно събиране като "Шишеяд"-а, могат да бъдат мощен инструмент за образование и побутване към по-устойчиво поведение, коментират още от Сдружението.

Арт инсталация за разделно събиране на пластмасови бутилки бе поставена и в района на Спортен парк, в ж.к. Тракия.

„През изминалите две седмици поставихме още един „Шишеяд“, пред Дом на културата „Борис Христов“. Той е от нашите най-нови дизайни, съвсем мъничък и много интересен. Той се намира в близост до пейката, която изработихме през 2019-та година, изцяло от рециклирана пластмаса. По този начин се вижда целият кръговрат на процеса, който правим и как пластмасата може да живее втори живот“, казва Румяна Киризиева от екипа на „BG Бъди активен“.

Европейският съюз се стреми да постигне целите си за рециклиране и опазване на околната среда, чрез различни директиви и законодателни актове. България, като член на ЕС, следва да спазва тези законодателни изисквания. На 14-ти септември 2021 година, Европейската комисия представи новата стратегия за управление на отпадъците на ЕС, която включва и мерки за намаляване на отпадъка от събития. Същите са заложени и в Националния план за управление на отпадъците 2021-2028 година.

За кампанията, Румяна Киризиева, разказва в неделния „Шейкър“.

Чуйте, в прикачения файл.
По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Ботев" триумфира с Купата на България!

"Ботев" (Пловдив) спечели Купата на България за четвърти път в историята си, след като победи "Лудогорец" с 3:2 във финала на турнира, игран на Националния стадион "Васил Левски". Срещата в София се игра пред около 10 000 зрители, като почти всички бяха привърженици на "Ботев". "Канарчетата", които отстраниха ЦСКА в полуфиналите, започнаха вихрено..

публикувано на 15.05.24 в 21:16

15-и фестивал "Здравей, Здраве!" този уикенд в Пловдив

За 15-а поредна година пловдивчани и всички гости на Пловдив ще имат възможност да се потопят в атмосферата на традиционния за града ни фестивал на здравословния живот "Здравей, Здраве!". Събитието ще се осъществи тази събота и неделя /18-19 май/ на територията на Дом на Науката и Техниката и в зеленото сърце на Пловдив. Входът е свободен. Тазгодишното..

публикувано на 15.05.24 в 16:43

Музеят може да бъде прекрасно място за учене

Знаете ли, че в музея можете и да учите? Тази събота 18 май Къща музей „Христо Г. Данов“ в Пловдив ще се превърне в място за учене по забавен начин. "Арт работилница - Музеят като място за учене" е събитието, което ще стартира точно в 10:00 и има за цел да разкрие цял един нов свят пред всички малки любознайковци. Работилницата е подходяща за деца..

публикувано на 15.05.24 в 14:03

Слушайте финала "Лудогорец" - "Ботев" по Радио Пловдив

Лудогорец и Ботев (Пловдив) ще определят новия носител на трофея в турнира за Купата на България. Сблъсъкът между актуалния шампион в надпреварата и „жълто-черните“ е днес, на 15 май, от 19:00 часа на Националния стадион „Васил Левски“. Финалът може да слушате на живо по Радио Пловдив. "Ботев" има два финала срещу "Лудогорец", като първият бе..

обновено на 15.05.24 в 13:58

За астрономията и още нещо

На Световния ден на астрономията говорим с доц. Никола Петров от Националната обсерватория в Рожен. -Наблюдава ли се през последните години засилен интерес към вашата наука? -Тук определено мога да кажа да. Астрономията е за повечето хора по принцип вълнуваща част от научните дейности. В областта на астрономията, наистина, последните 10- 15..

публикувано на 14.05.24 в 17:15