Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов проект подава ръка на младежите в Асеновград

| обновено на 10.09.23 в 13:26 | Интервю

От  първи септември клуб по спортни танци “Асеновец“- Асеновград, сдружение с нестопанска цел за обществено полезна дейност, започва да работи по нов младежки проект „Танцувай с мен, целеустремен!“, продължение на „Ръка да подадем, танцувай с мен!“, успешно реализиран през 2021 година.

„Успяхме да съберем една прекрасна група младежи. Едно от най-хубавите неща беше и активирането, като цяло, на младите хора особено в малките населени места, както е в Община Асеновград и създаването на сдружение „Общински младежки съвет“ – Асеновград. Работихме за запълването на свободното време на младите хора. Този първи проект, създаде екип, който беше много мотивиран и част от този екип продължава работата по новия проект“, разказва Дойка Апостолова, управител и треньор в клуб по спортни танци „Асеновец“.

Участници в дейностите по продължението на проекта ще са момичета и момчета на възраст 15-29 години, включително и такива в социален риск. Те ще могат да открият, опознаят и се развиват в здравословна среда, да съхранят ценностите в поведението, да изградят емоционална стабилност и отговорно поведение, да открият чара и магията на добрите взаимоотношения. Само обучението по проекта ще трае четири месеца. 

Основно проектът „Танцувай с мен, целеустремен!е насочен към здравословния начин на живот и оползотворяването на свободното време на младите хора с дейности, които да повишат тяхната активност, да бъдат ангажинари, като крайната цел е да създават свои проекти. Обучението е една голяма част от това, което е необходимо на младите хора. В нашата малка община предстои изграждане на младежки център, който липсва в града, повече от 20 години. Всъщност, за да се изгради този център има нужда от млади хора, които да се включат активно в дейностите, не само да ги ползват.

Основно,  нашата цел е да достигнем и до онези групи младежи, които на този етап не правят нищо. Млади хора, които не учат, не работят, не се обучават в никакви други дейности. Различни са структурите на тези групи. Те се различават по пол, по възраст, по етническа принадлежност, по социален статус, семейна среда и други. Не е лесно, но ние бихме могли да идентифицираме такива хора и да ги привлечем в дейностите по проекта, като всички дейности ще бъдат безвъзмездни и достъпни за тях. Според изследвания, най-засегнати са младежите на възраст от 19 до 24 години. Ще се опитаме да се концентрираме в тази група. Да идентифицираме поне тези хора и да ги насочим, да им предоставим информация, какво и как да ползват, за да излязат от тази ситуация. 

Като основни канали на информация и връзка с нас ще използваме социалните мрежи. Създадена е страница на проекта във Фейсбук и Инстаграм, в момента се работи и по сайта на проекта, който до два дни ще бъде готов. В другите социални мрежи ще има послания, постери и клипове. Ще търсим и други начини, но най-вече чрез социалните мрежи, защото младите хора са там. Това показа и анкетата, която направихме“, казва още Дойка Апостолова.

В подкрепа на проекта и традиционно добри съвместни практики, ще вземат участие и младежите от спортен клуб „Косара“ и  Общински младежки съвет, най-активните организации работещи за подобряване качеството на свободното време, живот и реализация на младежите в Община Асеновград!

Проектът „Танцувай с мен, целеустремен!“, ще бъде финализиран с хепънинг, в края на февруари 2024-та година, като предстои да се уточни датата на събитието.

Дойка Апостолова е гост в неделния „Шейкър“, по радио Пловдив. 

Чуйте, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

За астрономията и още нещо

На Световния ден на астрономията говорим с доц. Никола Петров от Националната обсерватория в Рожен. -Наблюдава ли се през последните години засилен интерес към вашата наука? -Тук определено мога да кажа да. Астрономията е за повечето хора по принцип вълнуваща част от научните дейности. В областта на астрономията, наистина, последните 10- 15..

публикувано на 14.05.24 в 17:15
Григор Димитров

Гришо отпадна на Мастърса в Рим

Григор Димитров отпадна от осминафиналите на турнира от сериите Мастърс 1000 в Рим, след като загуби от Тейлър Фриц с 2:6, 7:6 (11), 1:6 за близо два часа и 45 минути. Двубоят започна по-добре за 11-ия в схемата американец, който с два пробива поведе в общия резултат, въпреки че Григор имаше цели седем брекпойнта, но не материализира нито един от тях...

публикувано на 14.05.24 в 16:00

Ден в планината с "Български щит"

На 19 май в Родопите над Пловдив, Сдружение "Български щит" кани всички активни хора да преживеят един забавен и изпълнен с много полезна информация ден в планината, който не само ще освежи всички присъстващи с глътка въздух сред природата, но ще бъде чудесна възможност за придобиване на полезни умения.  По думите на Спас Паунов, от екипа на..

публикувано на 14.05.24 в 15:23
Мамин Санянг

Минал през "Байерн" започна проби в "Локомотив"

Футболистът Мамин Санянг започна официално пробен период в "Локомотив" (Пловдив). Играчът ще тренира с “черно-белите” до края на седмицата. Мамин Санянг е роден на 06.02.2003 г.одина в Гамбия, но притежава и немски паспорт. В момента е собственост на "Хановер" 96 и се състезава в дублиращия отбор на хановерци. Мамин Санянг играе основно като дясно..

публикувано на 14.05.24 в 11:14
Елена Родимова

Динамиката на съвременните връзки и взаимоотношения

Съвременните връзки и взаимоотношения са една от най-коментираните теми в съвременното общество. Те претърпяха значителни промени в резултат на развитието на технологиите, както и на редица социални и културни трансформации. В този контекст, съвременната култура на срещите може да се превърне в истинско изпитание както за по-младите,..

обновено на 13.05.24 в 18:49