Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери спряха за час трафика край Пловдив и тръгнаха за София, спряха ги край Септември (обновена)

| обновено на 18.09.23 в 16:46

Протестиращи земеделски производители блокираха днес по обяд кръговото движение на Орта хан и пътя Пловдив - Хасково в района на първомайски квартал "Дебър". 300 машини и стотици фермери спряха трафика на Орта хан за около час, а след това тръгнаха с машини и техника за София.  Те ще изчакат утрешния протест в столицата в Долни Богров. В района на протестите има силно полицейско присъствие, но до момента няма санкционирани производители. 

Около 16,30 часа стана ясно, че колоната с протестиращи земеделци са спрени от полицията в района на град Септември, пазарджишка област, и не е допусната да продължи пътя си. 


Тук се събират трите лъча протестиращи, като се очакват още тежки машини. На място има засилено полицейско присъствие, няма напрежение, но при всяка колона от трактори се образуват огромни задръствания.

След като близо час колелото на Труд остана затворено, а протестиращите изчетоха Декларация с 5 основни искания, потеглиха за Пловдив. Селскостопанската техника мина  по надлеза на Карловско шосе, бул. България и по стария път за Пазарджик се присъединиха към колегите си на паркинга на Орта хан. В Пловдив се образуваха големи задръствания, а колоната от кръговото на Орта хан стигна до отбивката за село Цалапица.

Част от производителите се надяват да се намери решение след изразеното от кабинета намерение за преговори. По думите на зърнопроизводители оставкта на земеделския министър няма да реши проблема. Те смятат и че не е време за оставки на министри, още повече, че протестът им не е политически .

Припомняме, че по-рано животновъдите край село Труд поискаха Кирил Вътев да подаде оставка, защото не ги е подкрепил. Други от протестиращите дори бяха по-крайни с искания за оставка на премиера Николай Денков за изказването му, че са "терористи". 


Протестите продължават под надслов - "Да се спаси българското земеделие". Исканията на земеделците, които са разписани в специалната декларация са към Народното събрание,  Министерския съвет и Президента на Република България и са общо 5

1.  Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2.  Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3.  Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4.  Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5.  Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

 В документа от бранша заявяват, че са изправени пред безпрецедентни трудности – нарушените пазари на земеделските продукти, поради увеличен внос от Украйна; климатичните промени (суши, измръзвания), водещи до ниски или липса на добиви; завишените изисквания на Общата селскостопанска политика и Зелената сделка, които са непосилна административната тежест за земеделските стопани; високата себестойност на земеделското производство; ниските изкупни цени на земеделската продукция.
" В резултат, ставаме свидетели на фалиране на земеделски производители, особено на малки и средни земеделски стопанства. Крахът в земеделието неминуемо ще повлече със себе си сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници, както и до загуба на работни места, на регионална стабилност и местна икономика", категорични са протестиращите. 

Декларацията е подписана от 26 земеделски организации.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Измама за над 130 000 лв завърши със затвор за трима

Окръжният съд в Пловдив постанови затвор от 7 до 12 години за две жени и мъж, измамили възрастен човек от Белозем с повече от 130 хиляди лева. Тримата използвали добре отработената схема за взимане на заем и предложение за безвъзмезден ремонт на дома. Едната от обвиняемите завързала близки отношения с 66 годишния мъж и той й давал пари..

публикувано на 22.05.24 в 15:36

Пловдивската полиция обяви мерки за ограничаване на скоростта в града

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е основният..

обновено на 22.05.24 в 14:11

Електробуси ще пътуват по градските линии в Асеновград

7 нови електрически автобуса ще закупи община Асановград след като к метът д-р Христо Грудев подписа договор за финансиране на проект „Внедряване на екомобилност в община Асеновград и изграждане на велоалеи на територията на община Садово“.  Припомняме, че в края на миналата година асеновградската общинска администрация изготви и подаде проект по..

публикувано на 22.05.24 в 13:56

Оперираха успешно момичето, прегазено от млада шофьорка в Сопот

15-годишната Никол, която бе блъсната от 18-годишна шофьорка в Сопот на 8 май, е била оперирана успешно. Близо 5 часа е продължила операцията на таза й, каза пред Радио Пловдив бащата на момичето Иван Радуйчев. "Операцията беше вчера, продължи близо 5 часа. Думите на лекаря бяха: "Сглобихме я", защото тазът й беше на 3 места счупен. Поставиха..

публикувано на 22.05.24 в 13:02

Бус се преобърна на пътя Пловдив-Асеновград

Огромно задръстване се е образувало на входа на Пловдив откъм Асеновград заради преобърнат бус.  Инцидентът е станал преди минути на последното кръгово на Асеновградско шосе. Няма данни за пострадали при инцидента. На мястото има полицейски екип. 

публикувано на 22.05.24 в 10:58