Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват проверки за качеството на храната в детски заведения в "Централен"

Община Пловдив пусна нови указания към директорите, да налагат контрол при доставките на храни

| обновено на 29.09.23 в 14:44

Нарочни проверки за качеството на храните в детските градини и ясли започват Българската агенция за безопасност на храните и РЗИ, след сигнал на ръководството на район „Централен“. 

Там са сезирани лично по телефона от притеснени родители, които твърдят, че има проблеми с храната за обяд на децата им. По публикации в социалните медии става дума за некачествени порции от пилешко месо. 

Миналата седмица  прокуратурата започна проверка по този сигнал срещу фирма, която доставя продукти за няколко кухни на детски градини в район „Централен“.

Заместник-кметът на район "Централен" Фиданка Кацарева каза: "Във връзка с огромното напрежение, което е сред родителите за качеството на храната в детските градини, ясли и кухни ние организирахме тази среща с директорите им, както с РЗИ и БАХБ. Ние не сме съгласни с това безпокойство и търсим начин да предотвратим подобно отношение на фирмите доставчици."

"Ние като общество трябва да покажем, че трябва да има контрол над доставката на храна", подчерта Кацарева. Тя препоръча ежедневен контрол, на случаен принцип от БАХБ при доставяните продукти в кухните.

От ОД на БАБХ д-р Станимира Чавдарова каза: "До 15 октомври ще направим тематична проверка за сигнала от прокуратурата". Паралелно с това обаче си вървят проверки за храната, която се предлага на най-малките пловдивчани. Има само едно  констатирано нарушение. Експертите са открили пилешко месо, без етикет на производител, в една кухня на детска градина.

Район „Централен“ вече изпрати писмо до ОД на БАХБ - Пловдив до 2 октомври да се направят проверки за храната във всички 12 детски градини, 4 ясли и 4 детски кухни на територията на най-големия пловдивски район. 

Заместник-кметът на Пловдив с ресор "Образование и бизнес развитие" Стефан Стоянов коментира проверките: Това е голяма тема, дали сме от години права на директорите да контролират храната. Видяхме потресаващи кадри в социалните медии, които са  меко казано "притеснителни". Още вчера пуснахме допълнителни указания към директорите да са прецизни относно доставките и при най-малки съмнения да връщат храна и, ако се налага, да прекратяват договори. Недопустимо е да се прави компромис с храната на децата. През последните две години обсъждаме как да се подобрява храненето в детски и учебни заведения, има нужда от осъвременяване на контрола и се надявам да постигнем диалог на държавно ниво, тъй като РЗИ имат нужда от повече правомощия."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Политическата агитация днес е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Съгласно Изборния кодекс  от полунощ  на 8 юни до приключването на изборния ден в 20:00 ч. на 9 юни се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели...

обновено на 08.06.24 в 14:30

ЦИК дава бонус от 25 лв на членове на СИК, предали безгрешни протоколи

За първи път, откакто се провеждат избори в България, Централната избирателна комисия реши да дава паричен бонус на членовете на секционните избирателни комисии, които предадат протоколи без грешки и поправки.  Допълнителното възнаграждение е в размер на 25 лв. на член на СИК. То се получава въз основа на представен на общината от ЦИК чрез РИК списък на..

публикувано на 08.06.24 в 14:26

"Ангели на пътя" с акция "Ден за размисъл към всички политици"

С плакати „Скоростта убива“, „Пътните убийци убиват децата на България“. Държавата убива семействата им“ и със снимки на загинали в катастрофи деца и младежи пловдивчани се събраха на протест пред Съдебната палата.  Акцията им е част от призива на сдружение „Ангели на пътя“, което обединява родители и близки на загинали на пътя деца. В акцията под..

публикувано на 08.06.24 в 13:40

Извозват изборните книжа и машините за гласуване до СИК-овете

Общо 897 машини за гласуване се транспортират под полицейски съпровод към секционните избирателни комисии в Пловдив и областта. До момента изборните машини се съхраняваха в склад в Северната индустриална зона на града.  Изборните места са 405 с 1008 секции, сред които 14 подвижни и 13 в лечебни заведения. Служителите на МВР, ангажирани с охраната на..

публикувано на 08.06.24 в 12:01

Гореща събота с температури до 35 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево. Следобед над планинските райони в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. По Черноморието също ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток...

публикувано на 08.06.24 в 07:56

Свързани новини

Среща по проблемите на детското хранене в район "Централен"

Среща по проблемите на храненето на децата в градините и яслите на район „Централен“ ще се проведе днес в кметството. Тя се инициира във връзка със сигнали на родители, за качеството на храната в детските градини и ясли, на територията на най-големия пловдивски район. В сградата на кметството, на ул. „Христо Г. Данов“ №39 ще разговарят..

обновено на 29.09.23 в 06:23