Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гвоздейков обвини местната власт за забавения пробив под гарата

Има само една година, за да усвоим средствата от Европа, за да подобрим свързаността в Пловдив

| обновено на 25.10.23 в 20:13

След изборите започва активната работа по проекта за пробива под гарата и повдигането на Бетонния мост. Иначе може да загубим средства от Европа. Това каза в Пловдив министър Георги Гвоздейков. 

Той обвини местната власт за удължаване на ремонта, защото са предприели "маса" грешни решения. Тук виждам недобро планиране и анализ от страна на общината за повечето инфраструктурни решения, допълни Гвоздейков.

"До края на 2024-та година проектът за модернизация на жп линията трябва да бъде завършен. Срокът е реалистичен. Важно е да повдигнем Бетонния мост и ако започнем работа през декември, имаме уверение, че в рамките на 6 месеца ще бъдат приключени дейностите по него. Влаковете ще бъдат спрени само за месец", коментира пред журналисти министърът. 

Той изрази надежда сроковете да се спазват и да няма административни пречки. 

"Този проект за ремонтът на Централната жп гара в Пловдив е  започнат още от 2016 година, през това време има осем правителства и два мандата на общината. Интересно е как през този дълъг период не са намерени проблеми,  а се сетиха едва сега, когато започна предизборната кампания за местна власт", това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той посочи, че общината издаде положително становище през 2016 г и през 2018 г с НКЖИ и община си разпределят дейностите. 

Сега сме изправени пред дилемата, че за една година трябва да усвоим средствата по проект "Развитие на железопътен възел Пловдив" на стойност над 200 млн. лв., финансирани от Механизма за свързана Европа, допълни още транспортният министър. По думите му днес има два казуса, единият е да се спре проектът, а другият да се продължи работа, защото Пловдив заслужава да има добра свързаност между кварталите. 

Има идеен проект за реализация на градската железница или така наречения S-bahn Пловдив. В момента тече процедура по избор на изпълнител за техническо проектиране, за изграждане и ПУП на пловдивската градска железница. Това стана ясно още по време на посещението на министър Георги Гвоздейков. Проектът ще се реализира по новата оперативна програма - "Транспортна свързаност", чийто бенефициент е НКЖИ. Една част от подвижната такава - 15 мотриси ще бъдат специално предоставени за Пловдив, така че да обслужват за градската железница.

"Пловдив заслужава да има такъв транспорт, който да дава възможност на гражданите, обществото и гостите на града да пътуват спокойно из различните части на града. Трасето на градската железница ще бъде по вътрешен и външен ринг и ще се реализиран по програма "Транспортна свързаност".

Министър Гвоздейков коментира, че няма проблем да влезе втори жп превозвач в лицето на пловдивската фирма ПИМК, която взима част от пътническите превози. 

"Конкуренцията ще създаде по-добри условия качеството на услугата, няма проблем за има втори оператор, това е добър стимул за БДЖ, защото като монополист губят връзка с действителността и си мислят, че няма да дойде никой на пазара", заключи министър Гвоздейков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бус се преобърна на пътя Пловдив-Асеновград

Огромно задръстване се е образувало на входа на Пловдив откъм Асеновград заради преобърнат бус.  Инцидентът е станал преди минути на последното кръгово на Асеновградско шосе. Няма данни за пострадали при инцидента. На мястото има полицейски екип. 

публикувано на 22.05.24 в 10:58

На полигона в Анево унищожават бракувани боеприпаси

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ – Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево.  От община Сопот уточняват, че утилизацията ще стане от 9.00 до 15.00 ч. и напомнят, че за това време се забранява влизането на хора, животни и техника в района. 

обновено на 22.05.24 в 09:10

Институциите в Пловдив обсъждат пътната безопасност

„Пътна безопасност“ е темата на кръгла маса, която ще се състои в сгрдата на Облстната дирекция на МВР в Пловдив  на ул. Княз Богориди 7 . По покана на старши комисар Георги Чергов в дискусията ще участват административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратури и представители на неправителствени организации с ангажимент по темата...

обновено на 22.05.24 в 09:07

В УМБАЛ "Св. Георги" спасиха живота на две бременни жени с тежки усложнения

Две бременни пациентки с тежки усложнения и опасност за живота са спасени в  Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Едната жена е от Пловдив, другата от Смолян и вече са вън от опасност, благодарение на екипите от гинеколози,  анестезиолози и реаниматори, съобщават от лечебното заведение.  И  двете бъдещи..

обновено на 22.05.24 в 09:07

В Асеновград решават за двойно увеличение на туристически и други такси

Община Асеновград предлага почти двойно да бъдат увеличени таксите за вход в емблематични туристически обекти. Предложението ще бъде гласувано на днешната сесия на местния парламент.  То предвижда за вход в Асеновата крепост да се плаща 8 лева, вместо досегашните 4 лв., а ученици, студенти и пенсионери ще влизат там срещу 5 лева, а не както досега..

обновено на 22.05.24 в 09:07