Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е домакин на конференция за биотехнологиите в медицината

Центърът по компетентност „Персонализирана иновативна медицина“ (ПЕРИМЕД) и Центърът по Технологии на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ организират конференция на тема: „Биотехнологиите за персонализирана медицина“. Форумът е двудневен и ще се проведе от 31 октомври до 1 ноември 2023 г. Целта е да се представят ключовите научни постижения, постигнати при изпълнение на научната програма на Центъра по Компетентност ПЕРИМЕД в периода март 2018 г. – ноември 2023 г. 

Фокусът е върху молекулярни биотехнологии, нови биоматериали, имунопрепарати, биосензори и природни и модифицирани биологично-активни субстанции в полза за здравето на човека, обясниха организаторите. На конференцията ще бъдат изнесени доклади на учени от Франция, Швеция, САЩ и България.

Центърът по компетентност ПЕРИМЕД е създаден при сътрудничеството на три водещи научни институции в България като: Медицински Университет – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Институт по минералогия и кристалография при БАН, по проект, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2023 г. 

Пет от общо 8-те новоизградени лаборатории към Центъра се намират в специално реконструираната сграда на Центъра по технологии към ПУ „Паисий Хилендарски“. Научните изследвания в тези лаборатории са обединени от целта за създаване на нови и иновативни решения в областта на молекулярните биотехнологии и новите биоматериали и биосензори. Резултатите от проведените задълбочени изследвания са публикувани в над 25 научни публикации в реномирани международни научни списания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ина Иванова спечели Награда "Пловдив" за литература

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата, а пловдивският кмет Костадин Димитров ще връчи Специалната награда „Пловдив“ за изключителни постижения.   Награда „Пловдив“ в раздел „Художесвена литература и хуманитаристика“ тази година..

публикувано на 22.05.24 в 19:50

Пловдивската полиция обяви мерки за ограничаване на скоростта в града

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 22.05.24 в 16:50

РУО-Пловдив връчи награди на учители и директори

Шестима учители и петима директори от Пловдив и областта получиха награди на специална церемония, организирана от Регионалното управление на образованието. Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив каза: „След известна пауза отново съм сред вас с толкова много съмишленици. Вие сте мотиваторите, от които зависи бъдещето на нашите деца. Поздравявам ви за..

публикувано на 22.05.24 в 16:47

Измама за над 130 000 лв завърши със затвор за трима

Окръжният съд в Пловдив постанови затвор от 7 до 12 години за две жени и мъж, измамили възрастен човек от Белозем с повече от 130 хиляди лева. Тримата използвали добре отработената схема за взимане на заем и предложение за безвъзмезден ремонт на дома. Едната от обвиняемите завързала близки отношения с 66 годишния мъж и той й давал пари..

публикувано на 22.05.24 в 15:36

Електробуси ще пътуват по градските линии в Асеновград

7 нови електрически автобуса ще закупи община Асановград след като к метът д-р Христо Грудев подписа договор за финансиране на проект „Внедряване на екомобилност в община Асеновград и изграждане на велоалеи на територията на община Садово“.  Припомняме, че в края на миналата година асеновградската общинска администрация изготви и подаде проект по..

публикувано на 22.05.24 в 13:56