Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта на протест пред Дома на културата "Борис Христов"

7
Снимка: Радио Пловдив, Стоян Терзиев

Целият състав на Пловдивскато опера излезе на протест пред Дома на културата „Борис Христов“. 

По този начин оперният екип се присъедини към недоволството на дейците на културата в страната, които надигнаха глас на недоволство в Деня на народните будители.

Абсурдно е намаляването на парите за култура от 0,6 на 0,4% - това направо влиза в рамките на статистическата грешка. Грешка ли сме ние? Искаме само трудът ни да се заплаща по достойнство“ – заяви оперният певец Борис Кучков, председател на синдикалната организация към КНСБ.

Методиката на делегираните бюджети, въведена през 2016 г, е твърде остаряла и трябва да се актуализира – алармират творците от Пловдивската опера.

Трудът ни се неглижира. Икономистите виждат само числа, а няма как да бъдат премерени емоциите на нашата публика, която пълни салоните“ – заяви балерина от състава.

Някои от протестиращите припомниха, че Пловдивската опера продължава да няма свой дом.

Към състава на операта се присъединиха и библиотекари от Народна библиотека „Иван Вазов“.

В протеста се вляха и служители на читалища, музеи и други културни институти в града.

Дейците на културата в цялата страна издигнаха 12 искания, начело на които повишаване на заплатите, като изпратиха декларацията си до институциите на властта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разследват насилие в детска градина във Велинград

Прокуратурата и полицията в Пазарджик се самосезираха след разпространените кадри за насилие в иновативната детска градина „Фантазия" във Велинград. На кадрите се вижда как възпитателка дърпа и удря децата. Кадрите са разпространени в социалните мрежи късно снощи. Към момента не е ясно кой е автор на тиражираните клиповете, предполага се, че кадрите са..

обновено на 30.05.24 в 11:32

Животновъди се готвят за протести

Животновъди започват ефективни протести и ще блокират Подбалканския път от 4 юни. Те планират да спират движението по 1 час дневно, като дори ще изградят палатков лагер. Причината за недоволството е, че през последните 25 години непрекъснато ни се ограничава възможността да извеждаме животните си на паша в Балкана, обясни пред Радио Пловдив..

обновено на 30.05.24 в 11:31

Започва фестивалът "Черната кутия"

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов ще даде началото на 18-то издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц  „Черната кутия“.  Събитието продължава до 14 юни. В програмата са включени международни и български спектакли и събития в областта на театъра и съвременния танц от Италия,..

обновено на 30.05.24 в 11:31

„Малката Мелпомена“ събира млади театрали

Третото издание на Националния младежки театрален фестивал „Малката Мелпомена“ стартира  в Пловдив. Инициативата, която продължава пет дни, е на Театър АПАРТ и се провежда в залата на театъра на пл. „Съединение“№3. Участие са заявили  театрални групи и школи от Пловдив, София, Ямбол, Плевен, Пазарджик, Сливен, Перник, Габрово...

обновено на 30.05.24 в 11:31

Реконструираха 6 улици в "Централен" за над 12 млн. лв.

Реконстроираха 6 улици в район „Централен“ за малко над 12 милиона лева. По-голямата част от средствата идват от европейска програма. Малко над 1 милион лева е финансирането, отпуснато от община Пловдив.  Подменена е тротоарната настилка и осветлението. Районът е озеленен с 30 нови фиданки. Ремонтираните улици са „Неофит Бозвели“, „Райно Попович“,..

обновено на 30.05.24 в 11:31