Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Панов остава заместник-кмет на Пловдив и в този мандат

| обновено на 10.11.23 в 16:31

Пламен Панов остава заместник-кмет по култура, археология и туризъм. Това стана ясно след като новият кмет на Пловдив Костадин Димитров назначи първия си заместник.

Това е втори мандат в ресора за Пламен Панов, тъй като той беше заместник-кмет и на предишния градоначалник Здравко Димитров.

„Политиката, която ние ще налагаме, е ясно разписана в програмата на господин Костадин Димитров, която вие помните, той беше заявил в самата програма, че културата и туризмът ще бъдат сред основните приоритети за градското развитие на Пловдив. Ние сме щастливи, че имаме една много прагматична основа. На базата на нея, ние ще продължим процесите, които се развиваха в последните покрай спечелването на Европейска столица на културата и след това, но и ще налагаме и някои нови процеси, разбира се“, каза в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов.

Той подчерта, че предстои изработването на нова културна стратегия, тъй като сегашната изтича през 2024 година.

„Тя тепърва ще се разработва, заедно с културния сектор. Но казвам само част от нещата, по които ще работим съвместно с кмета Костадин Димитров – неговата прекрасна идея за децентрализацията на културата. Вече има един много успешен модел в район „Тракия“ и това, което се случваше със събитията там. Ще продължим да оживяваме районите, но с една по-голяма устойчивост от гледна точка на това да има повече съществуваща инфраструкура и в отделните райони, които да домакинстват тези събития“, заяви още Пламен Панов.

Той подчерта, че сред приротитети ще бъде реализацията на проекта за кино „Космос“, Античния форум на Филипопол, културното наследство на града и Старинен Пловдив.

„Там имаме доста недовършени неща. Това си го налагам като личен мой приоритет, където имаме много работа, относно културното наследство. Специално частните паметници на културата. Ние бяхме свидетели как по време на предизборната кампания се ползваха частни обекти и се казваше, че Общината не се грижи за тях. Ние ще настояваме за законодателна промяна и развързване на ръцета на кметовете в тази посока“, убеден е заместник-кметът по култура, археология и туризъм. 

Сред важните успехи по време на първия мандат в ресора на Пламен Панов са  спечелването на титлата "Най-добра европейска дестинация“ за 2022 година, „Най-добра културна дестинация в Европа“, „Най-романтични дестинации в Европа“, а също и спечеленото безвъзмездно финансиране в размер на 781 550 лева по проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“.

Пламен Панов притежава образователна степен магистър по европеистика, която защитава в престижния King’s College London. Бакалавър е по международни отношения с почести, валидиран от Уелски Университет, Уелс Американски Колеж в Солун.

Цялото интервю с Пламен Панов можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Кугар" превози пострадал в Рила до УМБАЛ "Св. Георги"

Военнослужещи с вертолет „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили транспортираха пострадал в Рила, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). Екипаж на вертолет „Кугар“ е задействан днес със задача да транспортира тежко пострадал мъж в района на Седемте рилски езера. Екипажът успешно е локализирал пострадалия. Той е откаран с вертолета в УМБАЛ..

публикувано на 24.05.24 в 20:55

Отговорни сме за бъдещето на България, каза вицепрезидентът

Поне на 24 май да си обещаем, че ще намерим трите приоритета за развитието на България, че ще имаме сигурност за нашите граждани не само по отношение на отбраната, не само по отношение на вътрешна сигурност, но да има сигурност за бъдещето, за икономика, за стандарт, за социални отношения вътре в страната.  Това заяви пред журналисти в Чепеларе,..

обновено на 24.05.24 в 15:14
Празникът в Асеновград

24 май бе тържествено отбелязан и в Пловдивско

Асеновград отбеляза 24-ти май с празничен концерт. Тържественото честване по повод Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с издигане на знамето под звуците на химна на България.  Последва празничното слово на кмета д-р Христо Грудев, след което програмата продължи с..

публикувано на 24.05.24 в 15:08

Стотици ученици и учители се включиха в шествието за 24 май в Пловдив

С голямо празнично шествие на ученици и учители от всички училища в Пловдив беше представено 24 май.  Шествието на път от площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, преминава през Главната улица и завършва на площад „Централен“. То беше предвождано от мажоретен състав при СУ „Св. Св. Кирил и..

обновено на 24.05.24 в 14:40

Стотици пазарджиклии аплодираха празничното шествие за 24 май

Шествието на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската  азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, изпълни улиците на Пазарджик. То премина по булевард "България" – от най-старото читалище в областта – "Виделина", до паметника на св. св. Кирил и Методий.  Жителите на Пазарджик аплодираха минаващите по булеварда деца и..

обновено на 24.05.24 в 14:40