Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от ДГ "Славей" са или с хранително отравяне, или с ентеровирус

| обновено на 15.11.23 в 17:01
2
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Седем деца от детска градина „Славей“ в район „Северен“ са с гадене и повръщане след консумация на храна, или след ентеровирусна инфекция. Три от децата са в по-тежко състояние и са настанени в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Свети Георги". Те са на възраст около 4 години и са били приети снощи между 22 и 2 часа. След намесата на лекарите и положените грижи, състоянието им е подобрено. 

Четири деца са били прегледани в амбулатория и са на домашно лечение. Превантивно вкъщи са останали още 12 деца.

Причината още не е ясна, очакват се резултати от взетите проби. Потърпевшите деца са от втора група в детското заведение, уточни д-р Милена Панайотова от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.  Здравните експерти проверяват случая. 

На място в детската градина проверка извършват и инспекторите от Агенцията по безопасност на храните. Д-р Станимира Чавдарова съобщи, че ще изискват проби от храните от понеделник до днес. Ще бъдат проверени и здравните книжки на персонала в кухнята.

Лекарите от РЗИ допускат, че може да се касае и за вирусна инфекция, която се е развила при малките пациенти. Тепърва ще се изяснява диагнозата на децата, каза старши инспектор Васил Георгиев от РЗИ-Пловдив, който бе на място в градината.

Директорът на ДГ "Славей" Любка Биволарска каза, че се касае само за децата в една - 2 А група. 

"Силно се надяваме, че става дума за ентеровирус, но нека лекарите направят необходимите проверки", заяви Биволарска. Тя допълни, че първото дете е било с оплаквания още в понеделник, другите две са получили симптоми във вторник и са били хоспитализирани. 

В групата са били 23 деца, като при останалите няма симптоми. Днес във 2А група има 4 деца, останалите са запазени превантивно вкъщи.

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бус се преобърна на пътя Пловдив-Асеновград

Огромно задръстване се е образувало на входа на Пловдив откъм Асеновград заради преобърнат бус.  Инцидентът е станал преди минути на последното кръгово на Асеновградско шосе. Няма данни за пострадали при инцидента. На мястото има полицейски екип. 

публикувано на 22.05.24 в 10:58

На полигона в Анево унищожават бракувани боеприпаси

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ – Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево.  От община Сопот уточняват, че утилизацията ще стане от 9.00 до 15.00 ч. и напомнят, че за това време се забранява влизането на хора, животни и техника в района. 

обновено на 22.05.24 в 09:10

Институциите в Пловдив обсъждат пътната безопасност

„Пътна безопасност“ е темата на кръгла маса, която ще се състои в сгрдата на Облстната дирекция на МВР в Пловдив  на ул. Княз Богориди 7 . По покана на старши комисар Георги Чергов в дискусията ще участват административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратури и представители на неправителствени организации с ангажимент по темата...

обновено на 22.05.24 в 09:07

В УМБАЛ "Св. Георги" спасиха живота на две бременни жени с тежки усложнения

Две бременни пациентки с тежки усложнения и опасност за живота са спасени в  Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Едната жена е от Пловдив, другата от Смолян и вече са вън от опасност, благодарение на екипите от гинеколози,  анестезиолози и реаниматори, съобщават от лечебното заведение.  И  двете бъдещи..

обновено на 22.05.24 в 09:07

В Асеновград решават за двойно увеличение на туристически и други такси

Община Асеновград предлага почти двойно да бъдат увеличени таксите за вход в емблематични туристически обекти. Предложението ще бъде гласувано на днешната сесия на местния парламент.  То предвижда за вход в Асеновата крепост да се плаща 8 лева, вместо досегашните 4 лв., а ученици, студенти и пенсионери ще влизат там срещу 5 лева, а не както досега..

обновено на 22.05.24 в 09:07