Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Писмо от Масандзя“ в Пловдив

„Зов за помощ от другия край на света“

По случай Международния ден на човешките права „Българска Фалун Дафа Асоциация“ организира на 10 декември, от 15 часа в „Лъки Дом на киното Пловдив“ прожекция на документалния филм "Писмо от Масандзя". Входът е свободен.

Филмът разказва историята на жена от Орегон, която намира SOS съобщение от китайски дисидент в пакет с декорации за Хелоуин, закупен от "Kmart". Това поставя началото на верига от събития, достатъчни да затворят системата на трудовите лагери в Китай и да задвижат опасната мисия на автора на писмото да изобличи смъртоносно преследване.

 Режисьорът на филма Леон Лий е отличен с награди канадски режисьор и продуцент, разследващ истории за съвременен Китай, които не могат да бъдат разказани в страната. Дебютният му документален филм „Човешка реколта“, сниман в продължение на осем години, разкрива незаконната търговия с човешки органи в Китай. Той е излъчен в повече от 25 страни, гледан от милиони по целия свят и е получил 74-тата годишна награда "Peabody", както и наградата на Асоциацията на международните радио и телевизионни оператори за Разследваща журналистика. Продуцентската компания на Лий “Flying Cloud Productions” е посветена на разкриването на проблеми, свързани с нарушаване на човешките права, чрез създаването на документални филми.

 Главният герой е Сун Йи-инженер от Пекин, Китай, който започва да практикува Фалун Гонг през 1997 г. Когато практиката, съдържаща морални принципи и чигонг упражнения, е забранена 1999 г. и брутално преследвана от китайския комунистически режим, Сун Йи започва да работи за възстановяването на свободата на вярата на своите сънародници като създава тайна печатница, която разпространява информация за пропагандата на режима. Сун Йи е задържан над дузина пъти заради своята активност, включително по време на Олимпийските игри в Пекин, когато е изпратен в прословутия трудов лагер Масандзя, където е измъчван почти до смърт. Изтъкнатият китайски адвокат по правата на човека Дзян Тянюон защитава Сун Йи и издейства освобождаването му след две години и половина. Когато тайното SOS писмо, което Сун Йи написал, докато е в затвора, стига до „КМарт“ в Орегон, заглавия на CNN и The New York Times спомагат за официалното закриване на системата от трудовите лагери в Китай. Това подтиква Сун Йи да документира цялата си история и продължаващите репресии, с които китайските граждани се сблъскват и до днес. След като е принуден да напусне Китай, Сун Йи умира внезапно и при мистериозни обстоятелства в Индонезия, през октомври 2017.

  Леон Лий споделя: „надявам се, че този филм ще отвори очите на хората за това как китайското правителство наистина се отнася с гражданите си и че кадрите, за които Сун Йи рискува живота си, ще се превърнат в инструмент за информираност и за прекратяване на преследването на дисиденти в Китай.“

Номинации и награди на документалния филм "Писмо от Масандзя" :

•Номинация на Канадски екранни награди: Тед Роджърс, Най-добър игрален документален филм.

•Номиниран за 6 награди Лео: Най-добър документален филм, Най-добра режисура, Най-добър монтаж, Най-добър сценарии, Най-добро озвучаване и Най-добра музика.

•Филмов фестивал на Кеймбридж: Награда на публиката "Silver Punt" за Най-добър документаленфилм.

•Международен филмов фестивал в Сейнт Луис: Най-добър игрално-документален филм.

•Hot Docs: Топ 20 любими на зрителите.

•Победител на Международния фестивал за документални филми в Будапеща.

•Международен Американо-Азиатски филмов фестивал: Награда на публиката.

•Doqumenta: Голямата награда на журито за международен документален филм.

•Атланта Докуфест: Награда на публиката.

•Фестивал на документалния филм в Нюбърипорт: Награда на публиката

•Международен филмов фестивал в Калгари: Награда на публиката за Kанадски документален филм.

•Фестивалът на документалния филм "Chagrin Falls": Награда на журито за международен документален филм.

•docsMX: Награда на журито в категория "Breaking Doc".

•SIMA Awards: Най-добър монтаж на игрално-документален филм.

•Филмов фестивал Tallgrass: Изключително анимиран филм.

•Портландски филмов фестивал: Награда на публиката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Символите на вярата в изкуството

"Християнското изкуство е наситено със символика. Символичните изображения преобладават, предвид няколко фактора. Още първите християни, по време на гонението срещу тях в римската империя, са практикували своята вяра чрез обреди, които не са били установени както в днешно време, но са били изпълнени със символика. Що се отнася до изображенията,  в..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

"Срещи" на 4 май

РАДИО ПЛОВДИВ, СЪБОТА 4 МАЙ-МАЛКО СЛЕД 9 Ч "СРЕЩИ" Толстой го е казал: "Не в силата е Бог, а в истината." В утрото преди ВЪЗКРЕСЕНИЕ с отец Радослав Паскалев припомняме някои истини, които УВИ- днес занемаряваме. За оправдание казваме-той, ЖИВОТЪТ се оказва една трудна хореография...

обновено на 04.05.24 в 11:21

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най-тъжния за християните ден.  Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?".  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас", нали е така? Слушайте,..

обновено на 03.05.24 в 11:45

"Памет за поета Вазкен Наблантян" в Балабановата къща

Възпоменателна литературна вечер, посветена на поета Вазкен Налбантян, ще се проведе тази вечер от 18 ч. в Балабановата къща.   Близки, приятели и почитатели на поета ще разкажат свои спомени и ще го споменат с негови стихове. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели. Вазкен Налбантян ни напусна внезапно..

публикувано на 03.05.24 в 07:54

Димитър Стоянов с дебютна стихосбирка в Пловдив

Тази вечер от 19.30 часа , в уютното пространство на „Георги Бенковски“ 50, в Капана, младият асеновградски творец и актьор, от театър „Арте” при НЧ „Родолюбие”, представя сборника „Април“. Поезията и театърът съжителстват безпроблемно в сърцето и душата на Димитър Стоянов, за когото лириката и стихотворната форма са най-добрият начин..

обновено на 02.05.24 в 16:07