Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Галин Иванов е новият ректор на УХТ

Проф. д.н. Галин Иванов е новият ректор, с мандат 2023-2027 на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той получи 130 гласа от Общото събрание на ВУЗ-а, от всички 171 присъстващи.

В екипа на досегашния ректор проф. Пламен Моллов - проф. Иванов отговаряше за научната и международна дейност. 36 гласа получи другият кандидат академик проф. Атанас Павлов. Проф. Моллов не се кандидатира за втори мандат, защото по закон няма право. 

"Благодаря за подкрепата и доверието, голямото доверие означава големи очаквания и отговорности", заяви проф. Иванов.Той заяви, че в работата си като ректор ще се вслушва в критиките, ще търси консенсуса, ще залага на диалога и екипния стил. "Всички предизвикателства могат да бъдат преодолени, когато работим заедно, затова избрах тази дума за мото на мандатната си програма". 

В своята мандатна програма проф. Иванов акцентира на повишаване качеството на обучението на студентите и адаптиране на действащите учебни програма към потребностите на пазара на труда. Създаване на необходимите условия за издигане престижа и самочувствието на членовете на академичния състав. Осигуряване на условия, стимулиращи участие на младите учени в научни форуми. Той предвижда да разшири обхвата на външното финансиране чрез механизма на публично-частните партньорства, както и развитие на връзките с бизнеса. Проф. Иванов изтъкна ролята на Центъра по компетентност „Агрохранителни системи и биоикономика“, който предстои да бъде изграден за повишаване качеството на научните изследвания в университета. Също така подчерта значението на стартирането на Институт за системни иновации в храните и виното към УХТ.

Проф. Галин Иванов е на 49 г. Той е зам.-ректор по научна и международна дейност в екипа на проф. Моллов и ръководител на катедра „Технология на млякото и млечните продукти“. През 2003 г. придобива образователната  и научна степен „доктор”, а през 2016 г. ‒научнатастепен„докторнанауките”. През 2004 г. става асистент, а през 2005 г. главен асистент към катедра „Технология на млякото и млечните продукти“. Oт 2010 г. e доцент последователно в катедри „Консервиране и  хладилна  технология” и „Технология на млякото и млечните продукти“, а от 2021 г. е професор. Декан е на Технологичен факултет при УХТ за мандат 2016-2019 г. Член е на Академичния съвет (от  2012 г.) и на Факултетния съвет на Технологичен факултет (от 2008 г.). Доц. Иванов е специализирал в Университет АЕРЕС (Алмере, Нидерландия), в Университет на Бон  (Германия),Университет 18 март в Чанаккале, Турция и в Технологичен университет на Западна Померания, Полша. В периода 2016-2019 г. е извеждал лекции в Университета на Западна Македония (Флорина,  Гърция). Съдейства за развитието на двустранните отношения и сключването на договори за  сътрудничество между УХТ и университети от Холандия, Гърция, Турция и Казахстан.

Новият ректор има над 100 научни публикации, участник е в над 10 научни проекти. Бил е научен ръководител на 7 докторанти, един от които чуждестранен и над 50 дипоманти.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57