Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужно е да променим бързо и качествено преподаването

Да насочим образованието на децата към реалния живот

В предпоследното издание на програма "Точно днес"  търсим още от отговорите за теста PISA, за начините, по които се преподава и учи днес, както и какво предприема със своя кампания фондацията "Заедно в час". 

Разговор по темата за българското образование с Моника Георгиева, ръководител на отдел "Маркетинг и  комуникации", където вече работят по програмата "Училище за пример". В Пловдив, по нея вече работи СУ "Любен Каравелов", както и три училища в региона - ОУ "Христо Ботев" в Стамболийски, и училищата в селата Ягодово и Граф Игнатиево. И през 2024 г. ще има кампания за включване на нови училища.

"До края на 2023 г. търсим 100 000 души, които вярват в образованието. Бъди един от тях - изпрати DMS PRIMER на 17 777!", пишат от фондация "Заедно в час", като анонсират кампанията им за дарителство. "Ние 13 години не се отказваме от нашата работа и няма и да се откажем и занапред, вярата в образованието ни е вяра в бъдещето", каза Моника Георгиева

По повод незадоволителните резултати от тестовете PISA Георгиева каза, че обяснението може да се корени в това, че начинът, по който се преподава в България не отговаря на нуждите на модерната икономика и не подготвя децата за живота в 21 век. 

"Преподаването в България не се е променяло от много време и е нужно да направим промяната бързо, защото резултатите не бяха ниски само тази година, а тенденцията на спад е от 2012 година насам", подчерта Моника Георгиева. Тя допълни, че нашата система тренира учителите да изискват наизустяване на данни от учениците, така децата ще продължат да изкарват ниски резултати.

От "Заедно в час" определиха като задача номер 1 за новата година, да работят за промяна на програмите в училище, от учене наизуст към фокус, умение и приложение, и към добро подготвяне на учителите за преподаване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57