Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС е против изграждане на инсталация за рециклиране на гуми в "Южен"

Без дебат с 48 гласа "за" и 1 "въздържал се" общинските съветници на Пловдив приеха Декларацията против изграждането на инсталация за рециклиране на автомобилни гуми в Южната промишена зона на града, предложена от ГЕРБ. 

С декларацията се дава категорично възражение инсталацията да бъде изградена на територията на Пловдив и се иска тя да бъде изнесена на друго място.

В нея се посочва, че съоръжението би застрашило здравето на хората и на околната среда в района и крие екологичен риск за града. Съветниците от ГЕРБ посочват още, че реализирането на тази инвестиция е в разрез и с целите и политиките на местното управление по отношение опазването на околната среда и здравето на пловдивчани.  Според тях в доклада по ОВОС на инвестиционното предложение не е извършен задълбочен анализ относно здравния статус на живеещите в района.

Срещу изграждането на съоръжението преди сесията се обявиха от ДБ, а на самото заседание декларацията бе подкрепена от всички групи в Общиниския съвет. 

Георги Рогачев от групата на ПП - ДБ коментира, че няма яснота  как ще се обезврежда отпадъкът от преработените гуми, а колежката му  д-р Веселка Христамян  напомни, че от 2025 г. влизат новите  нормативи за опазване на въздуха, сред които е и флоран, който ще се отделя при горене на гумите.

От групата на „Браво, Пловдив“  заявиха, че подкрепят декларацията, защото трябва да се знае дали технологията ще е бозопасна.  Борислав Инчев коментира, че  в момента няма как да са сигурни, че вдействителност това инвестиционно намерение ще реши проблема с излязлите от употреба гуми," още повече дали е безопасно".

Само бившият кмет Славчо Атанасов от “Съединени за Пловдив” се въздържа като заяви :“С мръсната вода да не изхвърлим и бебето, затова считам, че трябва да се проведат срещи с експерти и да сме убедени, че не замърсява въздуха”.

Пред съветниците се изказа инвеститорът Стефан Терзиев, който защити намерението си като се позова предложената от него екологична технология от висок клас. Той призова общинските съветници първо да чуят мнението на експертите и да се произнесат след като мине общественото обсъждане по темата. Терзиев изрази опасения, че позицията на ОбС ще повлияе на решението на Екоинспекцията.

 След приемането на декларацията той коментира, че решението е противозаконно, защото само РИОСВ и здравните институции могат да се произнесат и попита как предишната местна власт е дала съгласие за изграждане на завода, а новата е против.

Припомняме, че в РИОСВ тече процедурата по ОВОС, която трябва да приключи с гласуване в Еспертен екологичен съвет, който ще вземе становищата на гражданите, местната власт и РЗИ.

Преди неговото провеждане за 23 февруари е насрочено и обществено обсъждане на инвестиционното намерение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ина Иванова спечели Награда "Пловдив" за литература

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата, а пловдивският кмет Костадин Димитров ще връчи Специалната награда „Пловдив“ за изключителни постижения.   Награда „Пловдив“ в раздел „Художесвена литература и хуманитаристика“ тази година..

обновено на 22.05.24 в 19:57

Пловдивската полиция обяви мерки за ограничаване на скоростта в града

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 22.05.24 в 16:50

РУО-Пловдив връчи награди на учители и директори

Шестима учители и петима директори от Пловдив и областта получиха награди на специална церемония, организирана от Регионалното управление на образованието. Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив каза: „След известна пауза отново съм сред вас с толкова много съмишленици. Вие сте мотиваторите, от които зависи бъдещето на нашите деца. Поздравявам ви за..

публикувано на 22.05.24 в 16:47

Измама за над 130 000 лв завърши със затвор за трима

Окръжният съд в Пловдив постанови затвор от 7 до 12 години за две жени и мъж, измамили възрастен човек от Белозем с повече от 130 хиляди лева. Тримата използвали добре отработената схема за взимане на заем и предложение за безвъзмезден ремонт на дома. Едната от обвиняемите завързала близки отношения с 66 годишния мъж и той й давал пари..

публикувано на 22.05.24 в 15:36

Електробуси ще пътуват по градските линии в Асеновград

7 нови електрически автобуса ще закупи община Асановград след като к метът д-р Христо Грудев подписа договор за финансиране на проект „Внедряване на екомобилност в община Асеновград и изграждане на велоалеи на територията на община Садово“.  Припомняме, че в края на миналата година асеновградската общинска администрация изготви и подаде проект по..

публикувано на 22.05.24 в 13:56