Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските ученици приключват онлайн срока заради грипа

| обновено на 29.01.24 в 10:31
Снимка: БГНЕС, архив

От днес до 2-ри февруари учениците в Пловдив и областта ще учат онлайн, реши още в края на миналата седмица Областния щаб за борба с грип и респираторни заболявания. 

Причината е, че продължава да се покачва броят на заболелите от грип, а най-много са болните в училищна възраст. 

5-ти февруари е неучебен, поради междусрочната ваканция. До тогава се удължава и срока на въведените противоепидемични мерки - забрана на свижданията в болниците, женските и детските консултации, спиране на имунизациите. 

Засилен остава филтърът в детските градини и ясли, за да не допускат болни деца в тях. Освен онлайн обучението, се прекратяват и извънкласните  занимание на учениците.

30% от изследваните проби в Национална референтна лаборатория са реагирали на грип тип А, коментира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Сийка Димчева и уточни, че се е увеличил  натискът върху здравната система, както при общопрактикуващите лекари, така и в болниците.  

Свободните легла в детските, инфекциозните и в отделенията, където се лекуват белодробни и респираторни заболявания са под 30%. 

Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова обясни, че учениците минават онлайн, за да може спокойно да завършат първия срок, тъй като не всички са оформили оценките си. 

Тя допълни, че е създадена организация в училищата за онлайн обучението. 

На 5-ти февруари щабът отново ще се събере. Тогава ще стане ясно дали кметът на Пловдив Костадин Димитров  ще даде на учениците три дни допълнително ваканция.

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ина Иванова спечели Награда "Пловдив" за литература

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата, а пловдивският кмет Костадин Димитров ще връчи Специалната награда „Пловдив“ за изключителни постижения.   Награда „Пловдив“ в раздел „Художесвена литература и хуманитаристика“ тази година..

обновено на 22.05.24 в 20:31

Пловдивската полиция обяви мерки за ограничаване на скоростта в града

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 22.05.24 в 16:50

РУО-Пловдив връчи награди на учители и директори

Шестима учители и петима директори от Пловдив и областта получиха награди на специална церемония, организирана от Регионалното управление на образованието. Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив каза: „След известна пауза отново съм сред вас с толкова много съмишленици. Вие сте мотиваторите, от които зависи бъдещето на нашите деца. Поздравявам ви за..

публикувано на 22.05.24 в 16:47

Измама за над 130 000 лв завърши със затвор за трима

Окръжният съд в Пловдив постанови затвор от 7 до 12 години за две жени и мъж, измамили възрастен човек от Белозем с повече от 130 хиляди лева. Тримата използвали добре отработената схема за взимане на заем и предложение за безвъзмезден ремонт на дома. Едната от обвиняемите завързала близки отношения с 66 годишния мъж и той й давал пари..

публикувано на 22.05.24 в 15:36

Електробуси ще пътуват по градските линии в Асеновград

7 нови електрически автобуса ще закупи община Асановград след като к метът д-р Христо Грудев подписа договор за финансиране на проект „Внедряване на екомобилност в община Асеновград и изграждане на велоалеи на територията на община Садово“.  Припомняме, че в края на миналата година асеновградската общинска администрация изготви и подаде проект по..

публикувано на 22.05.24 в 13:56