Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с епилепсия имат нужда от подкрепа

| обновено на 12.02.24 в 11:19

Световния ден за борба с епилепсията отбелязваме днес. Тази година е под мотото "Заедно за подкрепа и осведоменост", а целта  е да съберат институции и медии заедно с общността с цел да засили подкрепата, да се осведоми обществото и да се насочи вниманието към този важен здравен и социален проблем.

Предвидени са много прояви, като в столицата ще бъдат представени предложения за законови промени, които ще бъдат изпратени до комисаря по здравеопазване. 

Пловдив също  се присъединява към инициативата „Лилави светлини за по-голяма видимост“. 


Точно в 18 часа  сградата на Дома на културата „Борис Христов“ заедно и с други знакови сгради в страната ще светне в лилаво - цветът на хората с епилепсия по света.


Днес епилепсията се нарежда на четвърто място по значимост сред неврологичните заболявания в световен мащаб.

Веска Събева – председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия подчерта, че в България проблемите, с които се сблъскват болните и техните семейства не са малко. Един от основните е, че някои медикаменти за лечение на болестта се заплащат от Здравната каса до навършване на 18-годишна възраст на пациента. След това лечението става много трудно за болния.

Друг проблем, за който ще бъде алармиран комисарят по здравеопазването е, че рецептите, изписани от българските специалисти не се признават в ЕС. По думите й българските болни, ако искат да си закупят лекарство, което е нужно за качественото и по-добро лечение, но по една или друга причина медикаментът не се продава в България, не може да го направи в Чехия например и в други страни от съюза. Болният трябва да посети лекар от съответната държава и той да му изпише нова рецепта, което е доплънителен разход и създава трудности както на болните, така и на семействата им. Според Събева  това е несправедливост и тук трябва и държавните институции да се намесят, за да се регулира  процеса.

Тя допълни, че потребностите на болните и техните семейства  не са се променили през годините. Основната им потребност - да бъдат напълно включени в обществото, все още не е задоволена.

Цялото итервю с Веска Събева може да чуете в прикачения  звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57