Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС гледа бюджета на Пловдив за тази година в размер на близо 684 млн. лв

| обновено на 15.02.24 в 07:00

Бюджет-2024 на Пловдив и новата управленска структура на Общината ще гласуват съветниците на сесията на Общинския съвет.

Финансовата рамка на града е в размер на 683 милиона 918 хиляди лева – с близо 28 милиона лева повече от миналогодишния. Това се дължи на по-голямата субсидия от държавния бюджет, която тази година е в размер на 383 милиона 772 хиляди лева. Очакваният приход от местни дейности е в размер на малко над 300 милиона лева.

Капиталовата програма е за над 123 милиона лева. Със средствата ще се довършат важни за града инфраструктурни проекти, които бяха започнати от предния мандат. Сред тях са „Модър-Царевец“, булевард „Хаджи Димитър“ и улица „Владая“, Голямоконарско шосе, „Кукленско шосе“, бул. „Северен“, Дондуковата градина, плувният комплекс с 50-метров басейн в парк „Отдих и култура“, стадионите „Христо Ботев“ и „Локомотив“, сградата на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и други.

Финансовата рамка включва и средства за 10% увеличение на заплатите на администрацията.

Съветниците ще приемат и новата структура на Община Пловдив. Кметът Костадин Димитров ще има осем заместници, като до този момент са назначени седем. Предстои да стане ясен и заместник-кметът с ресор транспорт. Новата структура на общинската администрация предвижда и разместване в част от ресорите, като заместник-кметът Николай Бухалов, който е от квотата на „Съединени за Пловдив“, остава само с ресор спорт и младежки дейности. Социалните дейности се прехвърлят към заместник-кмета Жени Петкова, която ще е с ресори финанси, общинска икономика и социална политика. 

Създава се и нов отдел „Зелена система“, който ще е към заместник-кмета по екология и здравеопазване Иван Стоянов. Ще има и звено „Вътрешен одит“.

Съветниците ще гласуват и предложението на ПП-ДБ за удостояване на инж. Любозар Фратев със званието „Почетен гражданин“ на Пловдив.

В дневния ред влизат още план сметката за почистването и дейностите по управление на битовите отпадъци на Пловдив, Стратегията за управление на общинската собственост, както и Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти.


По публикацията работи: Стоян Терзиев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Великденски детски празник в Карлово

Великденски празник за децата организира Община Карлово на площад „20-ти юли“ в града. За децата бе организирано познавателно боядисване на великденски яйца. Показано бе и плъстене на вълна-стара и традиционна българска занаятчийска техника. В детския празник участваха представители на сдружение „Любен Каравелов“ от с. Каравелово, както и..

публикувано на 04.05.24 в 15:47

Днес е Велика събота

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост.  Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни..

обновено на 04.05.24 в 15:45

Последен ден за промени в състава на регистрираните коалиции

Партиите и коалициите могат да подават заявление в Централната избирателна комисия за извършване на промени в състава или в наименованието на регистрирана коалиция до 17:00 ч. днес. Това се посочва в хронограмата на ЦИК за изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни. На  брифинг на 30 април..

обновено на 04.05.24 в 15:44

И Перущица влезе във Фонда за развитие на Летище Пловдив

Община Перущица е най-новият член на Фонда за развитие на Летище Пловдив. Това решение беше взето с пълно мнозинство от всички общински съветници. С присъединяването на община Перущица, общините, които членуват във Фонда, стават 12, което е най-доброто постижение от създаването му. Във фонда членуват и хотелиерски и туристически компании.

обновено на 04.05.24 в 15:44

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите. Името му бе една от най-строго  пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май - пише "24 часа". Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той..

обновено на 04.05.24 в 15:44