Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Общинския съвет дебатират проектобюджета на Пловдив

Бюджетът на Пловдив е на обща стойност близо 684 милиона лева. От тях 383 милиона 772 хиляди лева са субсидия от централния бюджет за делегираните от държавата дейности, а от местни приходи очакваните приходи са за малко над 300 милиона лева. 

Заместник-кметът по финанси Женя Петкова заяви, че това е бюджет на преход между два мандата. Той е изготвен на базата на реалното изпълнение на бюджета за миналата година. Освен довършване на започнатите ремонти, акцент и започването на нови инфраструктурни проекти. „Този бюджет предвижда мащабни инвестиции в детски ясли, градини, училища и общежития, благоустрояване на градската страна, социалната и административната структура, чистота на града, проектиране на паркове, зелени пространства и поливни системи. Особено внимание е отделено и на културната инфраструктура, обогатяване на културния календар на Европейската столица на културата“, каза Жени Петкова. 

В момента представители на отделните групи в ОбС представят своите искания и предложения за финансовата рамка на града, които са на обща стойност близо 30 милиона лева. Първи взе думата Борислав Инчев от „Браво, Пловдив“, който обясни, че в бюджет не са включени всички предложения на групата, включително 100 хиляди лева за велоалеи, фонд за архитектурни обледвания на сгради, които са паметници на културата, както и 300 хиляди лева за поливна система и ремонти на Младежкия хълм. В залата има и много граждани, които следят дебатите по проекта на бюджет.

Николай Гюров от ПП-ДБ каза, че групата няма да подкрепи бюджета. Според него има риск Община Пловдив да изпадне във финансови затруднения, а за да не се стигне до това, трябва да се оптимизират разходите и да се направи финансов анализ на просрочени задължения.

Председателят на бюджетната комисия в ОбС Спас Шуманов от ГЕРБ защити финансовата рамка на града и се опита да опровергае критиките към проекта. Той завърши изказването си с реплика на Адам Смит – „Добрият бюджет е балансираният бюджет“. Ивайло Димов от ИТН представи и предложенията на групата, а сред тях – средства за ремонт на улица „Славееви гори“ и проектиране и изграждане на детски и фитнес площадки в различни райони на града.

Илия Гатев от БСП също заяви в зала, че групата на столетницата няма да подкрепи проекта на бюджет, а една от причините - увеличение на щатовете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Митрополит Николай оглави службата за Второ Възкресение в Пловдив

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син.  Митрополит Николай оглави  празничното богослужение по повод Възкресение Христово- Пасха в пловдивския храм „Света Марина“.  Сред присъстващите..

обновено на 05.05.24 в 15:57

Слънчеви и топли Великден и Гергьовден в Пловдив

Днес над страната ще преобладава слънчево време. Преди обяд на отделни места в равнините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотрайно.   В Източна България ще духа слаб североизточен вятър.  Максималните температури ще..

обновено на 05.05.24 в 14:15

Христос Воскресе! Православният свят посрещна Празника на Празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово . В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В столицата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Слово на Пловдивския митрополит Николай за Възкресение Христово

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пристигна в Пазарджик,  за да отслужи Великденската служба в катедралния храм "Успение Богородично" по повод най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Митрополитът се обърна към християните с тържествено слово:  “Възлюбени, братя и сестри! Тоя ден Господ е сътворил, за да..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Множество концерти за пловдивчани в празничните дни

С концерти на открито, музикални и танцови изпълнения продължава Великденската програма на община Пловдив.  На площад „Стефан Стамболов“ от 11 часа започва концертът „Великденски чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“.  След него в неделния ден ще видим и концерта на танцово студио към СКИС..

публикувано на 05.05.24 в 10:11