Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След четири часа дебати Пловдив има бюджет от 684 млн. лева

| обновено на 16.02.24 в 08:36

След близо четиричасово разискване и разглеждане на 80 предложения, Общинският съвет на Пловдив прие бюджета на града, който е в рамките на близо 684 милиона лева.

"За" гласуваха 31 от ГЕРБ, "Съединени за Пловдив", "Браво, Пловдив",  ИТН и ДПС, а  с "против" - 19 от ДБ, Възраждане и БСП. Въздържали се нямаше. 

Над 80 бяха предложенията на различните групи за включване на проекти и дейности за финансиране от бюджет - 2024-та, но кметът прие само едно - за разкриване на гробище за домашни любимци. Предложението бе на "Съединени за Пловдив". Общинският съветник и бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов изрази своята неудовлетвореност, но пред Радио Пловдив все пак каза, че трябва да проявим разбиране към кмета Костадин Димитров, защото това е първият му бюджет. 

Отхвърлени бяха и проектите на ПП-ДБ и на БСП. От Продължаваме промяната-Демократична България са категорично против бюджета, защото са в опозиция. Против финансовата рамка на града са и от БСП. 

Този бюджет се свързва с довършване на започнатото, с изплащане на това, което е поето като ангажимент и с малко проектиране към това, което имаме предвид да развиваме, коментира за Радио Пловдив кметът Костадин Димитров.

Той припомни, че е заварил общината в недобро финансово състояние, а с делегираните повече средства от държавата ще се осигури необходимата крачка напред за довършване на започнатото, разплащане по поректи и малко проектиране.

"Има различни начини да се води политика - единият е да се отрече, започнатото преди нас, а другият е да се съгласим, че резвитието на града е  свързано с развиване на вече поетите ангажименти".

Той благодари на всички съветници и увери особено тези, гласували против бюджета, че "след шестия месец при актуалицация, ще се направи всичко възможно да се реализират и техните предложения".

Приходите са занижении с "20 и няколоко милиона" и риск за бюджета няма. Така Костадин Димитров отговори на опасения, изразени от групата на ПП-ДБ.

Сесията беше дълга, но спокойна  и след проведените разговори с политически представените групи и с отделните общински съветници  не стигна до политизирането на дебата за бюджета, обобщи Димитров. 

Костадин Димитров не назова име за зам.- кмет по транспорта с обяснението, че се оглеждат много имена. По думите му пред транспорта на Пловдив има краткосрочни и дългосрочни цели. Развитието на фирмата „Екобус“ е дългата писта, а кратката е превозвачите, които сега обслужбават града, да започнат да изпълняват разписанията си над 90%.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Митрополит Николай оглави службата за Второ Възкресение в Пловдив

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син.  Митрополит Николай оглави  празничното богослужение по повод Възкресение Христово- Пасха в пловдивския храм „Света Марина“.  Сред присъстващите..

обновено на 05.05.24 в 15:57

Слънчеви и топли Великден и Гергьовден в Пловдив

Днес над страната ще преобладава слънчево време. Преди обяд на отделни места в равнините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотрайно.   В Източна България ще духа слаб североизточен вятър.  Максималните температури ще..

обновено на 05.05.24 в 14:15

Христос Воскресе! Православният свят посрещна Празника на Празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово . В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В столицата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Слово на Пловдивския митрополит Николай за Възкресение Христово

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пристигна в Пазарджик,  за да отслужи Великденската служба в катедралния храм "Успение Богородично" по повод най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Митрополитът се обърна към християните с тържествено слово:  “Възлюбени, братя и сестри! Тоя ден Господ е сътворил, за да..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Множество концерти за пловдивчани в празничните дни

С концерти на открито, музикални и танцови изпълнения продължава Великденската програма на община Пловдив.  На площад „Стефан Стамболов“ от 11 часа започва концертът „Великденски чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“.  След него в неделния ден ще видим и концерта на танцово студио към СКИС..

публикувано на 05.05.24 в 10:11