Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят трезор за идеи за бившата сграда на БНБ в Пловдив

Конкурс за идейно проектиране за обновяването на сградата на БНБ в Пловдив стартира общината. Това съобщи кметът Костадин Димитров, който заедно с екипа на заместник-кмета Пламен Панов представиха концепцията за набирането на проекти.

Срокът е до 30 април, като предложенията могат да подават екипи на архитекти, художници, дизайнери и граждани от България и чужбина. Експертна комисия ще оценява проектите съобразно зададените критерии. Предвижда се изложба с конкурсните проекти. Ако някое от тези предложения бъде харесано, община Пловдив може да тръгне към възлагане и реализация. Това ще стане до края на този мандат, обеща Пламен Панов.

Бившата сградата на Българска народна банка – клон Пловдив, с  адрес ул. „Райко Даскалов“ №51, е единична недвижима културнa ценност от новото време, без определена категория.

Общината откри сайт trezorzaidei.com, скоро ще има и фейсбук страница, където ще се качват постъпилите предложения. 


"Самата сграда е доста сложна, има две тела, прекрасен банков салон и трезор, пространството пред нея. Определено ще бъде предизвикателство", коментира заместник-кметът Пламен Панов.

Най-добрите идеи, класирани на първите три места, ще получат премия по 3000 лева и ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

В момента се извършва актуализация на проекта за фасадата на сградата, като предстои ново съгласуване с НИНКН.

От двете архитектурни гилдии приветстват обявяването на конкурс, а кметът Димитров заяви в отговор, че в неговия мандат ще бъде практика да се провеждат конкурси за сгради в сферата на образованието и културата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59

По международните стандарти сме за тройка на матурата по БЕЛ

50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език. Това показва анализът след края на инициативата, в която участваха предимно младежи, но и хора от всякакви възрасти. „Средният..

публикувано на 28.05.24 в 09:46

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17