Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При нови избори ПП-ДБ ще бъдат от четвърто до шесто място

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес постави срок – 8-ми март за споразумение с ПП-ДБ за ротацията. В противен случай следват избори две в едно. От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори, че „се правят моноспектакли“ с цел предсрочни избори. Премиерът Николай Денков коментира, че за тях определянето на регулаторите е първостепенен въпрос преди този за министрите. "Докато не се разберем как ще стане това, въпросът кой точно е министър и министър-председател е второстепенен", добави той.

Според социолога Кольо Колев от агенция „Медиана“ ПП-ДБ, които имат 10% от избирателите, претендират за 100% от политическата власт. "Това е меко казано нахално... Логиката е ние ще продължим да управляваме, а вие ще ни подкрепяте. Това е неествено положение, наложено под външен натиск", коментира той. 

По думите му постепенно ГЕРБ и ДПС неглижират и изтласкват встрани ПП-ДБ. Сега ГЕРБ поставят ребром въпроса – или ще продължаваме заедно, или ще отиваме на нови избори. Най- вероятно няма да се стигне до избори, защото ПП-ДБ са в отчайващо положение. Те взеха 273 хиляди гласа на местните избори и данните показват срив надолу. При предсрочни избори и растящото недоволство ПП-ДБ ще се бори за четвърто до шесто място заедно с БСП, ИТН, Левицата или новата партия на Божков. Те са в много тежко положение и предсрочни избори ще бъдат смъртоносни за ПП-ДБ. Най- вероятно те ще се съгласят с ГЕРБ, който пък ще бъде натиснат да направи отстъпки на некоалиционните си партньори, смята социологът.

Той не очаква след ротацията академик Николай Денков да стане външен министър, като не изключи и други министри да изгубят постовете си. 

"Ротация ще има, но тя няма да е безпроблемна. Най- вероятно ще се стигне до взаимно приемливи компромиси, но не е изключено конфронтационната риторика да доведе и до избори, които ще имат плачевен резултат за управляващото статукво", заключи Кольо Колев. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57