Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската опера празнува 70 години с галаконцерт на Васко Василев

Оперната дива Аида Гарифулина открива тазгодишното издание на Opera Open

Световноизвестният цигулар Васко Василев ще бъде солист на голям галаконцерт в Пловдив на 16 юни на площад „Централен“, с който Държавната опера в града ще отбележи 70 години от създаването си, съобщи доскорошният директор на културната институция Нина Найденова при представянето на програмата за тазгодишното издание на фестивала Opera Open, чието мото е „Операта е тук“. Целта е чрез културата Пловдив да се направи по-приветлев и по-щастлив град. 

Концертът, който ще бъде на площад „Централен“ и ще е с мащабите на откриващото събитие „Европейска столица на културата – 2019-та“, ще е безплатен за пловдивчани, благодарение на финансирането от Община Пловдив. Подобна практика има в други европейски градове, но в Пловдив подобно събитие ще се проведе за първи път.
 
Директорът на Държавна опера-Пловдив Диан Чобанов подчерта, че тазгодишното десето издание на Opera Open ще бъде най-доброто до момента, като се очаква рекорден брой посетители на спектаклите на Античния театър. Откриването ще е на 25 юни с Гала на световно признатата оперна дива Аида Гарифулина. Сопраното е редовен гост-артист в най-престижните оперни театри и концертни зали в света, включително Кралската опера в лондон, Ла Скала, Метрополитен операта, Гранд Опера и Арена ди Верона. 

„Каузата тук не е операта, а Пловдив. И позиционирането на нашия град на културната карта на Европа“, подчерта Чобанов.

Специалното издание на OPERD OPEN включва две премиерни продукции с участието на световноизвестни артисти – „Кармен“ от Бизе и балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев. След като постави рекорд за най-много зрители на оперен спектакъл на Античния театър през 2015 година, „Кармен“ се завръща на древната открита сцена с премиерна продукция на режисьора Урсула Хорнер. Балетната трупа с „Оркестъра на Опера Пловдив подготвят премиера на „Ромео и Жулиета“ на 12-ти юли и 4-ти септември. Спектакълът се поставя от Валентина Турку и нейния екип от Театър Марибор, Словения. Опера Пловдив ще отбележи 100 години от смъртта на Пучини с „Турандот“ с участието на тенора Хачатур Бадалян, аплодиран на Арена Ди Верона и на сцените на оперните театри по света. 

През август програмата на OPERA OPEN  е насочена към почитателите на оперетата и мюзикъла. Фестивалът ще завърши с Гала концерт на ученици от майсторските класове на Райна Кабаиванска, които вече градят успешна кариера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Символите на вярата в изкуството

"Християнското изкуство е наситено със символика. Символичните изображения преобладават, предвид няколко фактора. Още първите християни, по време на гонението срещу тях в римската империя, са практикували своята вяра чрез обреди, които не са били установени както в днешно време, но са били изпълнени със символика. Що се отнася до изображенията,  в..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

"Срещи" на 4 май

РАДИО ПЛОВДИВ, СЪБОТА 4 МАЙ-МАЛКО СЛЕД 9 Ч "СРЕЩИ" Толстой го е казал: "Не в силата е Бог, а в истината." В утрото преди ВЪЗКРЕСЕНИЕ с отец Радослав Паскалев припомняме някои истини, които УВИ- днес занемаряваме. За оправдание казваме-той, ЖИВОТЪТ се оказва една трудна хореография...

обновено на 04.05.24 в 11:21

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най-тъжния за християните ден.  Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?".  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас", нали е така? Слушайте,..

обновено на 03.05.24 в 11:45

"Памет за поета Вазкен Наблантян" в Балабановата къща

Възпоменателна литературна вечер, посветена на поета Вазкен Налбантян, ще се проведе тази вечер от 18 ч. в Балабановата къща.   Близки, приятели и почитатели на поета ще разкажат свои спомени и ще го споменат с негови стихове. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели. Вазкен Налбантян ни напусна внезапно..

публикувано на 03.05.24 в 07:54

Димитър Стоянов с дебютна стихосбирка в Пловдив

Тази вечер от 19.30 часа , в уютното пространство на „Георги Бенковски“ 50, в Капана, младият асеновградски творец и актьор, от театър „Арте” при НЧ „Родолюбие”, представя сборника „Април“. Поезията и театърът съжителстват безпроблемно в сърцето и душата на Димитър Стоянов, за когото лириката и стихотворната форма са най-добрият начин..

обновено на 02.05.24 в 16:07