Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов предупреди за повишаване на данъците у нас

| обновено на 15.03.24 в 16:52 | Репортаж

В понеделник ще стане ясно ще има ли правителство или отиваме на избори, заяви в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе категоричен, че ако кандидатът за премиер Мария Габриел не изпълни връчения й мандат за кабинет, преговори за втори и трети мандат няма да има. Борисов подчерта, че ако  Габриел прецени, че може да работи с министъра на отбраната Тодор Тагарев, той ще бъде подкрепен от ГЕРБ. 

"В понеделник или ще отидем при президента Румен Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори.", подчерта пред журналисти Борисов.

Лидерът на ГЕРБ предупреди, че предстои вдигане на данъците. Той се позова на вчерашната среща на представители на МВФ в Народното събрание и отправената препоръка за продължаване на инфраструктурните проекти и за вдигане на данъците.

МВФ казва, че България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета, посочи Борисов. Той допълни, че препоръката е да се възстанови 20 процента за всички сектори, да се премахне плоският 10-процентов данък за физическите лица и да се въведе прогресивна скала на облагане. 

Тежко на следващия министър на финансите, министър-председател и парламент, които трябва да гласуват това, което през главата ни се случи, каза Борисов. Той допълни, че принципът работиш много - плащаш много, нищо не правиш – получаваш помощи и дарения, е типичен за социализма. След тези препоръки няма да можем да удържим намалени данъци, защото ако не го гласуваме, няма да може да взимаме заеми, посочи лидерът на ГЕРБ. 

Сред другите изводи от доклада, по думите на Борисов, са, „че трябва да продължат инфраструктурните проекти, инфлацията към момента е добре – 3.5 процента, но Брутният вътрешен продукт надали ще достигне, заложеното в бюджета“. 

"Честити Ви нови данъци!", каза Бойко Борисов и добави, че безплатен обяд няма.

По думите му повишаването на данъците е тежък проблем за партиите в Народното събрание, а не за финансовия министър, който и да е той, защото министърът само ще изпълнява взетите решения. 

В Пловдив Бойко Борисов участва в конференция "Европейската сделка за фермерите, визията на ЕНП за земеделието в Европа". Пред журналисти той посочи, че ако селското стопанство не е приоритет за управлението, името на министъра е без значение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обилни валежи в Пазарджик, Смолян и още 6 области

За днешната сряда е обявен жълт код за обилни валежи в областите Монтана, Враца, София-област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Смолян. В по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 22.05.24 в 07:08

В УМБАЛ "Св. Георги" спасиха живота на две бременни жени с тежки усложнения

Две бременни пациентки с тежки усложнения и опасност за живота са спасени в  Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Едната жена е от Пловдив, другата от Смолян и вече са вън от опасност, благодарение на екипите от гинеколози,  анестезиолози и реаниматори, съобщават от лечебното заведение.  И  двете бъдещи..

обновено на 22.05.24 в 06:55

В Асеновград решават за двойно увеличение на туристически и други такси

Община Асеновград предлага почти двойно да бъдат увеличени таксите за вход в емблематични туристически обекти. Предложението ще бъде гласувано на днешната сесия на местния парламент.  То предвижда за вход в Асеновата крепост да се плаща 8 лева, вместо досегашните 4, а за пещерата Добростански бисер – 9, вместо досегашните 5 лева. Вдигат се също..

обновено на 22.05.24 в 06:55

На полигона в Анево унищожават бракувани боеприпаси

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ – Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево.  От община Сопот уточняват, че утилизацията ще стане от 9.00 до 15.00 ч. и напомнят, че за това време се забранява влизането на хора, животни и техника в района. 

обновено на 22.05.24 в 06:54

Разследват безразсъдно шофиране по Асеновградско шосе

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди проверка за пътно хулиганство по публикуван в медиите видеоклип с кадри от шофиране на лек автомобил със скорост от 170 км/ч в района на Асеновградско шосе. Пропомняме, че видеоклип с безразсъдното шофиране беше разпространен в социалните мрежи. Максимално разрешената скорост по..

публикувано на 21.05.24 в 16:50