Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян се събират на празника "Пустове"

| обновено на 17.03.24 в 08:23

За 33-ти път със запалването на празничен огън пред райковското читалище „Орфееви гори“ в Смолян ще бъде отбелязан традиционният празник „Сирни заговезни“, наричан още “Пустове”. 

Ще лумне “Орада” (ритуален огън), която ще запали “кабадалията”, който след наддаване по установената вече традиция откупува правото си да я запали за здравето и благоденствието на всички. В този огън – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването се изгаря символично “злото”.

В празничната програма ще участват фолклорни състави от читалището



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Слаб земен трус е регистриран край Девин

Земетресение с магнитуд 2,6 е регистрирано в 01:09 ч. в района на град Девин, съобщава Националният сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.  Епицентърът е бил на 60 км от град Пловдив и на 140 км от град София.  Няма информация за пострадали хора или щети.

публикувано на 07.05.24 в 07:58

Завършват ул. "Д-р Георги Странски" в район "Източен"

Започва последният етап от ремонта на ул. „Д-р Георги Странски” в пловдивския район „Източен“.  До 9 юни се предвижда да бъде изцяло обновен участъкът от ул. „Коста Паница” до ул. „Генерал Радко Димитриев”.  За този период от време пътната отсечка ще бъде затворена да движение на моторни превозни средства, съобщават от общинското предприятие..

обновено на 07.05.24 в 07:06

Днес е последният ден за регистрация на листи за изборите 2 в 1

Остават часове, в които партиите и коалициите могат да регистрират листите си за европейските избори и тези за 50-тото Народно събрание на 9 юни. Днес в 17.00 ч. изтича крайният срок, а на 10 май започва и предизборната кампания. Регистрирани за участие в ЦИК са 22 партии и 11 коалиции. Днес в Пловдив своите листи ще регистрират ГЕРБ-СДС,..

обновено на 07.05.24 в 07:06

Слънчев майски ден ни очаква днес

Днес времето ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност, според прогнозата на НИМХ.  В следобедните часове, главно над планинските райони, ще се развие купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми.  Ще духа слаб вятър от юг-югозапад.  Дневните температурите още малко ще се повишат и максималните ще бъдат между 24 и 29°...

публикувано на 07.05.24 в 06:21

Християни и мюсюлмани празнуват заедно в Родопите

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез. След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне. На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни момента –..

публикувано на 06.05.24 в 17:12