Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Ретроспект" на пловдивски екран

| Интервю
Керана от Космоса, във второ студио на "Радио Пловдив"
Снимка: Радио Пловдив
Говорим за новия, на практика чисто пловдивски, филм на шотландския режисьор Стивън Люис Симпсън "Ретроспект". Шотландецът  го снима в обикнатия от него град под тепетата  с изцяло местен екип и ще го покаже официално на  "София филм фест". Участват : Симеон Алексиев, Стивън Люис Симпсън, Юлия Йорданова(Керана), Иво Игнатов, Стефан Попов, Елена Кабасакалова, Марк Фаулър и Здравка Христозова.

В най-стария град в Европа, Пловдив, един старец, който някога е шпионирал съседите си за тайната полиция, продължава да го прави повече от 30 години по-късно за развлечение. Той е убеден, че британецът, който живее отсреща е отговорен за изчезването на един турист. Всичко се усложнява още повече, когато чужденецът започва връзка с внучката му. Докато се опитва да разкрие истината, той се сблъсква и с една коренна промяна в културата – от такава, в която хората се опитват да запазят личния си живот в тайна, до такава, в която споделят публично всяка своя стъпка. Междувременно се разкрива противоречивото му минало.

Пловдивската премиера на филма ще бъде на 31 март в Дом на киното "Лъки".

С изпълнителката на главната женска роля - певицата  Керана и актьора Стефан Попов говорим за вълненията около снимките на филма, как се снима кино с пет души технически екип и Пловдив като вечна и достойна сцена на всяко изкуство. Как една певица успя да се окаже щастливо въвлечена във всички сценични изкуства и как един актьор- ветеран в театъра и киното получава  нови криле от всеки следващ проект.
Чуйте интервютата в звуковите файлове!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Силвия Кацарова си върна забранените песни

След три годишна забрана да изпълнява някои от любимите ни хитове, Силвия Кацарова спечели делото и песните отново свободно ще звучат в ефира. “70-ят ми рожден ден стана още по-щастлив, когато адвокатката ми съобщи решението на съда”, сподели новината Силвия в предаването “Снимката на нощта” пред водещата Стефи Стаменова. Три години по-късно в ефира..

публикувано на 29.04.24 в 10:21

"Вдъхновения от случайността" на Коста и Тодор Павлови

Юбилейна ретроспективна изложба живопис „Вдъхновения от случайността“ ще бъде открита в Дом на културата  „Борис Христов“. С нея се отбелязват два юбилея – 100 години от рождението на художника Коста Павлов и 70 г. на неговия син – художника Тодор Павлов. Коста Павлов е роден през 1924 г. в село Гайтаниново, Гоце Делчевско, но творческият му..

публикувано на 29.04.24 в 07:56

Между дискотеката и мегдана младежи танцуват обичая Бабинден

В Деня на танца – 29 април, в Дома на културата в Пловдив концерт ще изнесат ученици от пловдивското Средно училище “Свети свети Кирил и Методий”. Това ще е премиерното изпълнение на авторския танц “Бабинче” на хореографа Боян Алексиев. За първи път ще бъде представен и филмът “Бабинче” с автор Марин Вулджев. Танцът е нов прочит на обичая..

обновено на 29.04.24 в 07:21

Духов оркестър - Пловдив свири в парк "Каменица"

Пролетен концерт с Духов оркестър - Пловдив с диригент Николай Гешев организира пловдивския район „Източен“. Музикалното събитие с вход свободен от 11 часа на сцената в парк „Каменица“.   Духов оркестър - Пловдив  с ръководител Николай Гешев е носител и продължител на богатите музикални традиции на жанра в града.  Градският духов оркестър е..

публикувано на 28.04.24 в 08:17

Изписват великденски яйца в Етнографския музей

Великденска работилница се провежда на Лазаровден и Цветница в Регионалния етнографски музей в Пловдив.  Майстор Светла Ракшиева ще въведе участницте в изкуството на писането на яйца. Участниците могат да изрисуват собствено яйце и да научат нови неща за неговата символика, традициите и различните начини на боядисване и изписване у нас и в чужбина...

публикувано на 27.04.24 в 10:29