Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Куманов открива самостоятелна изложба

"Пътят към реализма"


Самостоятелната изложба на Явор Куманов "Пътят към реализма" е трета самостоятелна, но първа за Пловдив. Явор Куманов е добре познат творец - музикант и художник, който се отличава с ярката динамика на темпото, с което работи и на категоричното послание на творбите си, както музикалните му пиеси, така и картините. В тази изложба младият художник  прави съпоставка на творчеството си от началото на севиозните си, професионални занимания, до днес. "Пътят към реализма" проследява период от десет години, в които Явор Куманов се усъваршенства като художник и развива идеите си мащабно. 

"Явор Куманов е роден в гр.Добрич през 1986 г. Още от малък Явор се увлича от рисуване и вместо да играе навън с връстниците си, той предпочита да се забавлява със скицник и молив в къщи. Това му влечение обаче за добро, или лошо остава без отклик от страна на семейството. То е сметнато за нормално детско занимание. Впоследствие бащата, нереализиран музикант , насочва децата си към акордеона. Той прави всичко възможно да види осъществена своята мечта.Следват частни уроци, много труд и наградите от детски конкурси за акордеон не закъсняват. Това амбицира Явор и той кандидатства в музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния му град, със специалност „акордеон“ при преподавателя Севдалин Симеонов, където е приет. Завършва средното си образование през 2005 г. Веднага след това записва „Педагогика на обучението по музика “ в АМТИИ гр. Пловдив в класа на Елена Мелник. През 2009 г завършва бакалавърската си степен, а през 2011 г се дипломира като магистър по тонрежисура в същото учебно заведение. От 2007 г до сега свири в оркестър „Тракийско настроение“ с ръководител Петко Кънев. И така до 2014 г, когато Явор осъзнава потенциала, който носи в себе си. Оказва се обаче, че таланта му има дълбоки корени. Дядото на Явор по бащина линия – Куман, независимо от трудните по онова време условия на живот, има усет към рисуването. "

Подробности чуйте в прикаченото аудио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 27.04. - 03.05.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 27.04.2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Александър Дюма. Кралица Марго. 692 стр., 5А, Плеяда, 2024. Симон де Бовоар. Неразделните. 152 стр., 4А, Колибри, 2024. Тан Туан Ен. Къщата с вратите. Роман за Съмърсет Моам. 276..

публикувано на 29.04.24 в 11:49

Силвия Кацарова си върна забранените песни

След три годишна забрана да изпълнява някои от любимите ни хитове, Силвия Кацарова спечели делото и песните отново свободно ще звучат в ефира. “70-ят ми рожден ден стана още по-щастлив, когато адвокатката ми съобщи решението на съда”, сподели новината Силвия в предаването “Снимката на нощта” пред водещата Стефи Стаменова. Три години по-късно в ефира..

публикувано на 29.04.24 в 10:21

"Вдъхновения от случайността" на Коста и Тодор Павлови

Юбилейна ретроспективна изложба живопис „Вдъхновения от случайността“ ще бъде открита в Дом на културата  „Борис Христов“. С нея се отбелязват два юбилея – 100 години от рождението на художника Коста Павлов и 70 г. на неговия син – художника Тодор Павлов. Коста Павлов е роден през 1924 г. в село Гайтаниново, Гоце Делчевско, но творческият му..

публикувано на 29.04.24 в 07:56

Между дискотеката и мегдана младежи танцуват обичая Бабинден

В Деня на танца – 29 април, в Дома на културата в Пловдив концерт ще изнесат ученици от пловдивското Средно училище “Свети свети Кирил и Методий”. Това ще е премиерното изпълнение на авторския танц “Бабинче” на хореографа Боян Алексиев. За първи път ще бъде представен и филмът “Бабинче” с автор Марин Вулджев. Танцът е нов прочит на обичая..

обновено на 29.04.24 в 07:21

Духов оркестър - Пловдив свири в парк "Каменица"

Пролетен концерт с Духов оркестър - Пловдив с диригент Николай Гешев организира пловдивския район „Източен“. Музикалното събитие с вход свободен от 11 часа на сцената в парк „Каменица“.   Духов оркестър - Пловдив  с ръководител Николай Гешев е носител и продължител на богатите музикални традиции на жанра в града.  Градският духов оркестър е..

публикувано на 28.04.24 в 08:17