Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Танев- естествени въпроси за изкуствения интелект

| Интервю


С  IT- експерта Ясен Танев от Европейския цифров информационен хъб "Тракия" дискутирахме темата за  изкуствения интелект - въпросите, които поставя , страховете, които поражда и рисковете, пред които ни  изправя.
   - Господин Танев, темата за искуствения интелект става все по обширна и значима в последно време. Все повече коментираме рисковете пред които ни поставя като вид и още по-усърдно  критикуваме неговите несъвършенства и недостатъци. Прекалени ли са страховете ни?
    -Винаги, когато говоря с Вас в ефир или в частните ни разговори ми прави впечатление, че мога да усетя как хората, които наблюдават технологията с любопитство започват да и придават характеристики и това, което мога да кажа, че днес сме наистина с убеждение, че Изкуствения Интелект - ИИ - започваме да го наричаме не само със "То", ами вече можем да го идентифицираме като вид, защото хората започнаха толкова много да го използват и понякога подлъгани от това, че е много лесно достъпен и това, че се държи доста приятелски или пред машините за търсене им дава точно онзи вид утеха с който могат да продължат напред , те наистина го приемат като някакъв вид на форма не  съществуване, който наистина показва човешката им натура, че много лесно приемаме новостите и наистина малко се притесняваме за рисковете. Така, че първото много важно нещо е, че ИИ е част от живота ни и ние сме загубили усещането за осъзнат страх и по-скоро започваме да го приемаме като част от ежедневието ни.  Като си разговарям със студенти или като водим дискусии и лекции задавам въпроса на колегите ми и на слушателите "Знаете ли през коя година за първи път излиза дефиницията за ИИ, и въобще каква е историята?" 
 През 1956 година за първи път се появява дефиницията за изкуствен интелект и тя е: "Поведение на компютъра или на машина, което наподобява човешкото." Така че дефиниция за ИИ първите му форми са отпреди почти 70 години. 
Но след това ИИ започва да преминава през различни вълни, дори през 1970та година, когато човешкото желание за използване на експертни системи и ранни форми на ИИ  са повече от технологичните възможности хората изпадат в отчаяние, че  тази технология е неприложима и съответно се достига до първата "зима" на технологията.  След това се казваме нагоре, надолу, преминаваме през времето на диското.. В един момент през 1990 година, някъде ИИ побеждава човек на шах - Гари Каспаров. Deep Blue на IBM. Това е много добра експертна система, но все още не е ИИ, който ще видим впоследствие. И няколко години по-късно след като и IPhone излиза на пазара Гугъл започва да натиска, Амазон вече е факт има едно нещо, което променя света на изкуствения интелект и това е известно, като  "ИИ и 37-мия ход при игра на Ма-Джонг" . Това е почти като на филм по книга, но на 37 ход - онова, което се случва на играта на Google-Alpha срещу човек е ,че компютърът прави ход, който нито един човек не би направил и го няма в нито една от стратегиите, които хората са задали. И след първите негативни и охулващи коментари се случва, че анализирайки информацията човекът се предава, защото той вижда, че това е ход, който до момента човешкият мозък не е измислил, а след това анализът показва, че те са обяснили на Alpha как да играе играта и докато ние хората сме спали, той е продължавал да играе и е станал много добър. Така че това е повратната точка в която се оказва, че ИИ, който вече използва Machine Learning или машинно самообучение е започнал да се самообучава и е станал по-добър от хората в неща, които са му  добре обяснени. 
Чуйте интервюто в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
ЦСКА отново ликува във Вечното дерби

ЦСКА се наложи с 3:1 над "Левски"

ЦСКА-София се наложи с 3:1 над "Левски" във второто дерби през месец април на стадион "Васил Левски". Така "червените" постигнаха дубъл над големия съ съперник след успеха с 2:0 на 7-ми април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото полувреме и..

публикувано на 27.04.24 в 18:56

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

обновено на 27.04.24 в 17:38

"Ботев" е домакин на "Славия" в първия кръг на плейофите

"Ботев" (Пловдив) посреща Славия в първия кръг на плейофите за местата от седмо до десето. Мачът е от 19:00 часа на стадион "Христо Ботев". „Жълто-черните“ ще имат едно наум и за предстоящия реванш в турнира за Купата на България срещу ЦСКА на 1-ви май. "Ботев" е седми с 44 точки, на една пред осмия ЦСКА 1948. Мачът пропуска наказания Самуел Акере..

публикувано на 27.04.24 в 10:36

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02
Кристиан Василев

Кристиан Василев на финал на олимпийската квалификация

Българинът Кристиан Василев от СК "Хеброс-гребане" се класира за финала на скиф на Европейската олимпийска квалификация по гребане в Сегед (Унгария). Василев спечели втория полуфинал и заслужи място във финалната фаза на пресявките за Париж 2024. Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:14.17 минути, оставяйки зад себе си словенеца Исак Иван..

публикувано на 26.04.24 в 15:29