Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои танцовият фестивал "Пловдив Древен и Вечен"

В последното издание на предаването Клуб "Неделя" за месец март, наши гости бяха хореографът и треньор Даниела Трифонова от Танцов клуб "Самодива", както и възпитаниците й Даниела Стоянова, Доника Генева, Александра Кузманова. Поводът да ги поканим е предстоящият 12-ти Международен танцов фестивал "Пловдив Древен и Вечен", който се организира ежегодно от клуба и ще се проведе на 6 и 7 април в зала "Колодрум", с начален час 07:30. В рамките на два фестивални дни, ще бъдат изтанцувани хореографии в 17 танцови стила, а именно -  Балет, Български народни танци – дивертисменти, Български народни танци - сюжетни и тематични, Танци на народите, Contemporary modern, Lyrical, Джаз, Акробатичен танц, Open, Латино танц, Commercial dance МТV, Танцови мажоретки, Парадни мажоретки, Музикален театър, Urban, Бални танци, Продукции.

Тази година фестивалът предлага богат награден фонд: парични награди, стипендии за обучение в САЩ, Италия и Испания, гранд при награди за най-добрите в най-оспорваните стилове, медали за участие за всеки участник; медали за 1, 2 и 3 - то място за сола, дуо/трио; купи за 1, 2 и 3 - то място за групи и формации, ваучери за безплатно участие за МТФ Зората на танца, Бургас 2024,  индивидуални дипломи за всеки участник за всеки танц, материални награди за най-малък и най-голям участник!

Специално десет членно жури ще оценява хореографиите. Сред тях са Паоло Лонди (Италия) - член на C.I.D. U.N.E.S.C.O. и единственият съвременен италиански хореограф, който е записан в две хилядната историята на танца, като за първи път е въвел съвременния танц в осветена църква и го е включил в мултимедийната енциклопедия на Ватикана. Той е и единственият италиански хореограф, който е достигнал общо 11 милиона гледания с видеоклиповете си в youtube, Стефан Соаре (Румъния) – прим балетист на Букурещката опера и балет с над 100 главни роли, а по късно и директор на операта, професор по балет в Балетното училище в Букурещ, българското участие и честта да оценява е оказана на Енчо Керязов, основател на Фондация "Енчо Керязов" в подкрепа на деца таланти, популярният в сферата на акробатиката Мартин Друмев, хореографа и създател на "Формация Димитров" Теодор Димитров, чиято цел е да популяризира българската танцова и музикална култура, и други, сподели за аудиторията ни организатора Даниела Трифонова. Целият разговор с нея и трима от участниците на предстоящия фестивал, можете да чуете в прикачения звуков файл. 
По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Ботев" е на финал за Купата на България

"Ботев" (Пловдив) е на финал в турнира за Купата на България. В реванша "канарчетата" победиха с 2:0 ЦСКА и с общ резултат 3:0 са първите финалисти. Ивелин Попов откри резултата още в четвъртата минута. Капитанът на домакините беше изведен с пас зад гърба на отбраната от Мартин Секулич. Опитният офанзивен футболист напредна край Браян Кордоба и шутира..

публикувано на 01.05.24 в 19:49
Динко Дерменджиев

5 години без Динко Дерменджиев – Чико

Днес се навършват точно 5 години откакто ни напусна легендата на "Ботев" (Пловдив) и на българския футбол Динко Дерменджиев - Чико. Най-великият футболист на нашето съвремие имаше мечетата да види приживе новия и модерен облик на стадион "Христо Ботев", но не доживя този щастлив миг. "Каквото и да се каже за Динко Дерменджиев със сигурност няма да..

публикувано на 01.05.24 в 16:37
Старшата възраст на

Старшата на ВК "Марица" отново е шампион

Девойките старша възраст на ВК "Марица" (Пловдив) отново взеха титлата на Държавното първенство по волейбол до 20 години. Финалите се играха в зала „Христо Ботев“ в София. За втора поредна година маричанки победиха във финала ЦСКА (София). Момичетата на Миглена Стрезова се наложиха с 3:0 (25:20, 25:23, 25:13) гейма във финала и заслужено триумфираха с..

публикувано на 01.05.24 в 08:41

С грижа и любов за четириногите

"Хомеопатия за четириноги любимци" е първото по рода си издание за сферите на приложение на хомеопатичния лечебен метод във ветеринарната практика. Този наръчник е предназначен за употреба както от ветеринарни хомео­пати, така и от ветеринарни лекари и стопани на кучета и котки без допълнителна специализация по хомеопатия. Той е надежден справочник за..

публикувано на 30.04.24 в 13:11

Гриша Ганчев и синът му се оттеглиха от ЦСКА

Бизнесменът Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на ЦСКА. Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“. Това съобщиха официално от клуба, като повече информация ще бъде предоставена на специална пресконференция на 7-ми май от 10:00 часа в залата на..

публикувано на 30.04.24 в 12:46