Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заменките на около 30 000 дка държавни гори да се разтрогнат

Снимка: Ани Петрова

Конституционният съд реши, че горски терени, придобити от държавата чрез замяна, не могат да сменят предназначението си и върху тях да се строи. Решението бе определено като историческо заради определянето на горите като публично благо, независимо от собствеността им. 

Това решение е много важно за всички хора, които се опитват да защитават природата чрез публични битки. То наклони везната към правото на общото ни коституционно право на запазена природа за сметка на конституционното право на частна собственост

Това заяви пред Радио Пловдив Александър Дунчев, природозащитник и експерт в "Зелени закони" , бивш шеф на Агенцията по горите и бивш депутат от "Продължаваме промяната".

Той посочи, че около 30 000 дка държавни гори в България са заменени - придобити са чрез замяна на някаква друга частна собственост.  И това е дело на нагли частни инвеститори, които позовавайки се на непрекосновено частно право на собственост, застрояват гори или земеделски земи. 

В региона около Пловдив и Смолян това са ловните гори над местността "Тъмраш" в ловно стопанство "Чекерица", вековни гори около Смолянските езера и вековни гори под връх Перелик, където беше предвидено строителство на ски курорт. 

Тези гори бяха придобити за жълти стотинки - за без пари, обясни Дунчев. 

Той посочи, че повечето гори, които са създадени през последните 100 години у нас, са върху терени, които трябва да се защитят от ерозия. 

На практика повечето от заменените гори са точно тези изкуствени гори. Чрез незаконни схеми на заменки държавата ги е дала на частиници, които решават да ги застрояват. 

Дунчев припомни, че Европейската комисия съди България, че не е разтрогнала сделките по тези заменки, които са абсолютно незаконни. 

Заменките на държавни гори, които са около 30 000 декара, трябва да се разтрогнат, категоричен е експертът в "Зелени закони".

Правото на природа по Коституция е много по - висше право от частната собственост, подчерта Александър Дунчев. 

Един от позитивите на соцвремето е, че държавата управлява горите, а това става след като ги национализира след 1944 година. Национализирането изиграва ключова роля за горите, тъй като те са публично благо, смята природозащитникът. 

Така 1/3 от българсктите гори вече са възстановени. 

75% от всички български гори са държавни и се управляват изключително екстензивно, каза Дунчев. 

Той определи като огромно предизвикателство решението за управлението на държавните гори - дали те ще бъдат направени акционерно дружество, или ще бъдат агенция

Цяла Европа бяга от подхода държавните гори да се управляват като акционерно дружество, тъй като тогава единствената цел от тях ще е печалбата, коментира експертът от "Зелени закони". 

Според него трябва да се създаде независима Държавна агенция по горите, в която би трябвало да бъдат включени и държавните предприятия. Държавните гори имат изключителна публична функция, подчерта той. 

Интервюто на Емил Ксотов с Александър Дунчев е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50