Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеещи на ул. "Царевец" протестират срещу два строежа под прозорците им

Живеещи на ул. „Царевец“ в район „Запазен“ готвят протести и пътни блокади, след като зелена площ под техните прозорци ще стане строителна площадка. На терена са обособени 2 ПУП-а, на единия от които ще се строи жилищна сграда, а на другия – корпус на УМБАЛ „Каспела“. 

Над 100 семейства живеят в 5-етажния блок с 10 входа, а те разбират за бъдещото строителство едва след поставянето на информационна табела.

„Сградите ще бъдат на отстояние по-малко от 10 метра, което означава, че ние слънчева светлина няма да видим и дори ще можем да си подаваме огънче с пациентите на болницата“, обясни Росица Иванова, която живее в блока.

По думите й, той е построен през 1969 г. и има опасност основите му да поддадат при бъдещото изграждане на болничния корпус, тъй като вече имало пукнатини от трамбоването на пробива „Модър – Царевец“.

Недоволните граждани вече са внесли писмо до ОбС и до кмета на Пловдив Костадин Димитров, в което настояват да спре "поредното строително безумие", както го наричат. За момента обаче още нямат отговор.

Росица Иванова упрекна и кмета на район „Западен“ Тони Стойчева, че не е спряла разрешителните за строеж и за изсичане на дървета под техните прозорци.

„Всеки има право да протестира, разбирам жителите, защото на никого не е приятно под прозорците му да има друга сграда. Аз нямам правомощия да ги спра, тъй като разрешителните са издадени от бившия главен архитект на общината Димитър Ахрянов. Когато са се обсъждали ПУП-овете, архитекта на район „Западен“ е спрял намерението да се изграждат високи 9 етажа сгради“, каза Тони Стойчева.

Директорът на УМБАЛ „Каспела“ проф. Илиан Дойков коментира, че никой от недоволните не е дошъл при него да му обясни какво ще се строи на терена. 

„Улиците в района масово са широки по 9,50 метра и това не притеснява никого. Отстоянието от стария блок също ще бъде толкова“, допълни той.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52