Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще е домакин на Европейското по гребане през 2025 г.

| обновено на 10.04.24 в 14:16

Пловдив спечели домакинството на Европейското първенство по гребане през 2025 година. Състезанието ще се проведе на Гребния канал от 29 май до 1 юни.

Изборът на Европейския клон на Световната федерация по гребане е напрравен в конкуренция с още седем европейски градове - претенденти.

Председателят на Организационния комитет на най-голямото европейско състезание Иван Попов припомни, че това е второто състезание от този ранг, което Пловдив ще организира. Предишното беше през 2011, година след като Световната федерация по гребане /FISA/ разреши на европейските страни да имат свое собствено гребно първенство. 

Иван Попов сподели, че за европейските отбори състезанието е важно, защото тук участват световни лидери в гребането като Англия, Германия, Франция и Италия. Освен това разстоянията и добрите пътни комуникации на Стария континент са такива, че всеки отбор може да си позволи да докара собствени лодки.

Очаква се през 2025 година в Пловдив да дойдат между 750 и 950 гребци от почти всички европейски страни. Те ще се състезават на 350-400 „академични“ лодки.

С работата си за по организация на това елитно състезание ние се стремим да затвърдим Пловдив като център на световното гребане. Подготовката за пръвенството ще започне през месец септември, каза още Иван Попов и подчерта, че от освен престиж, домакинството носи и добри приходи да града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Картинг надпревара на писта “Лаута" в памет на Аертон Сена

 Благотворително състезание по картинг, бе организирано в памет на легендата във Формула 1 Аертон Сена. Надпреварата се проведе на писта “Лаута" в Пловдив. 15-годишният Николов, който е лидер в генералното класиране на летния SWS шампионат на България при мъжете, се включи в благотворителната кампания за четвърта поредна година. Всички набрани средства..

публикувано на 02.05.24 в 18:38

Ботев Пд отнесе глоба от над 11 хиляди след мача с ЦСКА за Купата

11 800 лв е глобата за Ботев след уникалния мач, който направиха жълто- черните срещу отбора на ЦСКА. Ето и докладът на ДК към БФС: За нерегламентирано използване на факли и димки, на основание чл.37, ал.1, т.22.2, б. А от ДП /2023/2024/ – ДК наказва ПФК „Ботев“ гр. Пловдив с имуществена санкция в размер на 300 лева. За използване на факли и димки..

публикувано на 02.05.24 в 18:26
Елена Стойчева и Константин Бандеров

"Аз и моята мъженственост" в Пловдив през май

Познаваме ли себе си отвъд стереотипите? Как си взаимодействат мъжът и жената в мен? Кои са нашите мъжки и женски роли? Какво е да се превъплътиш и да встъпиш в обувките на забравените си лица? За отговорите на тези и други въпроси със сигурност ще Ви съдействат сугестопедагога Елена Стойчева и психодраматиста Константин Бандеров. Те двамата заедно Ви..

публикувано на 02.05.24 в 17:13

Фестивалът Академия за родители с второ издание през май

Тази пролет и на територията на Plovdiv Stage Park, за втора поредна година ще се проведе фестивалът "Академия за родители". Датата е 18-ти май /събота/, с начален час 10:00. По думите на организатора Мариела Станулова, този ден ще се превърне в един наситен и ползотворен семеен празник, в който заедно със специалисти, организации и творчески школи..

публикувано на 02.05.24 в 15:16

"Ботев" е на финал за Купата на България

"Ботев" (Пловдив) е на финал в турнира за Купата на България. В реванша "канарчетата" победиха с 2:0 ЦСКА и с общ резултат 3:0 са първите финалисти. Ивелин Попов откри резултата още в четвъртата минута. Капитанът на домакините беше изведен с пас зад гърба на отбраната от Мартин Секулич. Опитният офанзивен футболист напредна край Браян Кордоба и шутира..

публикувано на 01.05.24 в 19:49