Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП е против обновената Градска градина да се казва "Иван Вазов"

След партия „Възраждане“ и БСП в Пловдив се обяви срещу предложението  реновираната Дондукова градина да носи името „Иван Вазов“, както предлага кметът на „Централен“ Георги Стаменов. 

В рамките на общественото обсъждане, което тече в момента, от БСП заявяват, че Първата градска градина в Пловдив носи името на своя вдъхновител и разпоредител за създаването й временно изпълняващия длъжността генерал губернатор на Следосвобожденска България княз ген. Дондуков – Корсаков.  "Без да заменяме или противопоставяме отделни исторически личности нека запазим емблематичният родолюбив пловдивски дух на признателност, толерантност и отдадем почит всекиму, спомогнал за изграждането на държавността и на българския дух", се казва в становището на пловдивските социалисти. Те припомнят, че  в  Дондуковата градина  са  паметниците на Вазов, капитан Александър Бураго, Захари Стоянов, а в непосредствена близост и Паметникът на  Благодарността за спасяването на българските евреи.

Припомням, че в предложението на кмета на Централен се подчертава, че към момента няма налични документи, които да удостоверяват, че Първата градска градина в България е носила официално наименование, освен общото градска градина. Официалното й откриване след ремонта ще бъде в петък, а решението за евентуалното й преименуване трябва да вземе Общинският съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поредна първа копка на нов водопровод за Брестовица

Със символична първа копка ще бъде дадено началото на изграждане на  довеждащия водопровод на село Брестовица. Церемонията ще се състои на помпена станция „Брестовица 2“.  Трасето е с дължина около 8 километра. То започва от построените от община „Родопи“ 3 нови водоизточника, които са с чиста вода и висок дебит.  Дотук се стигна след поредица..

публикувано на 30.04.24 в 06:35

Клисура въстана втора, но изгоря първа!

Служебният министър-председател Димитър Главчев пристига в Клисура.  Довечера той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово по повод 148 години от избухването на Априлското въстание.   Преди това ще бъде отслужена заупокойна литургия в църквата „Св. Никола“ в памет на загиналите във въстанието,  а след това започва литийно шествие до градския..

публикувано на 30.04.24 в 06:28

Труд почисти коритото на река Пясъчник

Коритото на река Пясъчник в рамките на Труд е почистено от храсти и върби, които потенциално застрашаваха населението. Повече от 500 метра по поречието на реката вече са разчистени от израснали дървета, които създаваха опасност до затлачвания при обилни валежи. Заедно с дървесната маса са разчистени и отпадъци, които представляваха риск и..

публикувано на 29.04.24 в 19:13

Нов център за закрила на бежанци откриха в Пловдив

Нов Център за закрила и включване на бежанци, мигранти и граждани на трети страни беше открит в Пловдив. Центърът е резултат от сътрудничеството между Фондация „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“, БКО „Каритас Витания“, Областен съвет на Български Червен Кръст - Пловдив и Фондацията за достъп до права - ФАР. „Заедно с кмета на Пловдив Костадин..

публикувано на 29.04.24 в 16:41

Ало банда измами с над 30 000 лв възрастни пловдивчанки

Пловдивските криминалисти заловиха трима телефонни измамници, които в група с разпределени функции са успели да заблудят четири възрастни жени, едната от които 89-годишна. Бандата е действала в периода от 23-ти до 27 април тази година, като само за пет дни са успели да измъкнат от тях общо 30 500 лв. Пострадалите жени живеели на различни..

публикувано на 29.04.24 в 14:53