Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещите, които ни свързват с корена

| обновено на 17.04.24 в 17:24 | Интервю

Датата е 19-и април, в пространството на „Абсолютни творения“, от 18.30 часа се случва втората песнопойска среща в Пловдив. Вдъхновител и организатор на срещата е Габриела Павлова. Изкуството е онова, което я съпътства в целия ѝ живот. То е онази сила, която я кара да напусне работата си в IT сферата и да се отдаде на свободно съществуване. Габриела Павлова е бакалавър по "Графичен Дизайн" в НБУ. Тя е и татуист. Открива лечебната сила на песните и започва да организира своите песнопойски срещи, в различни градове на страната.

Събираме се на "седянка" за да се обединим около лечебните свойства на пеенето. Когато пеем заедно в кръг, създаваме общо трептящо поле от звук. Някои биха казали, че минавайки през тялото то го облекчава. Срещите са също начин за опознаване, съхранение и разпространение на народното творчество. Освен народни песни, пеем и такива за свързване с природата и сърцето. Бях много приятно изненадана от първата такава среща, която се случи в Пловдив. Дойдоха 25 човека, от които познавах само двама. По различни канали и различни начини се беше разпространила информацията за събитието. Самото място е магическо. Много бях впечатлена. Атмосферата беше много приятна и създадох много хубави нови връзки и приятелства, и си обещах отново да дойда. Пловдив, като град, е с много висока вибрация, много е приятно тук, разказва Габриела Павлова.

Във фейсбук групата "Песнопойски срещи", може да намерите повече информация за времето и мястото на тези срещи.

При всяко едно събиране, на място, има предоставени всички текстове на песните. Всеки, който пожелае може да носи музикални инструменти, условието е да умее да свири на тях. Доброто настроение е препоръчително. Началото на събитието е посветено на кратко запознаване на всички присъстващи и разпяване.

„И този път ще разучаваме песни от книгата "Песнопойка". Тя стана реалност благодарение на дарения от такива срещи. Имам идея за продължение на книгата, втора част, но това нещо само се развива във времето. По принцип има проект, за книгата „Песнопойка“, песните да се нотират. Един приятел от Пловдив ги нотира и това е идеята за втората „Песнопойка“, да ги има нотирани голяма част от песните. Естествено се получава развитието на книгата. Аз поставям намерение и то си показва, и се изяснява с времето. Нямам крайни срокове, книжката се променя в зависимост от нуждите на хората, но определено ще има продължение. Предизвиквам всеки, който има желание да пее, който има порив отвътре, но го е срам или го е страх, да дойде. Всеки, който като е бил малък са му казвали да спре да пее, да се предизвика и да преодолее страха си. Да види, че от другата страна има нещо много красиво. Това са срещи за хора, които не се занимават, по принцип, с музика. Целта е да се обединим, да преодолеем този страх от пеене. Аз самата имах такъв страх дълги години, преодолях го. Така, че от другата страна на страха стои нещо много красиво“, казва още Габриела Павлова.

Тя е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Гриша Ганчев и синът му се оттеглиха от ЦСКА

Бизнесменът Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на ЦСКА. Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“. Това съобщиха официално от клуба, като повече информация ще бъде предоставена на специална пресконференция на 7-ми май от 10:00 часа в залата на..

публикувано на 30.04.24 в 12:46
Футболистите на

Волен Чинков ще ръководи реванша "Ботев" - ЦСКА

Волен Чинков получи наряд за полуфиналния мач-реванш от турнира за Купата на България между Ботев (Пловдив) и ЦСКА. Двубоят на „Колежа“ е от 18:45 часа в сряда и ще бъде предавана пряко по Радио Пловдив. Първата среща на Националния стадион "Васил Левски" завърши с победа на „канарчетата“ с 1:0. Асистенти на Чинков ще бъдат Иво Колев и Дениз Соколов, а..

публикувано на 30.04.24 в 08:42

Ясен Танев за инициативата на ЕЦИХ "Тракия"

 Днес от 17.30 на ул."Драва"2 Европейския цифров информационен хъб "Тракия" организира среща на тема "Предприемачеството като житейска стратегия и как Европа помага за това".  С АйТи експерта от хъб "Тракия" - Ясен Танев говорихме за събитието.  В резюме той представи накратко предприемачеството като житейска стратегия и с какво Европа може да..

публикувано на 29.04.24 в 17:25

"Спартак" разби с 4:0 "Сокол" и запази върха на Югоизток

"Спартак" (Пловдив) разби с 4:0 закъсалия "Сокол" (Марково) в среща от 32-ия кръг на Югоизточната Трета лига. По този начин "гладиаторите", водени от Иван Кочев, запозиха лидерската си позиция с актив от 80 точки, с 2 повече от втория "Саяна" (Хасково) и 3 пред ОФК "Несебър". Антон Маргаритов откри резултата в 28-ата минута. Няколко минути по-късно..

публикувано на 29.04.24 в 16:38

SEVI - магнит за големите рок сцени

   Група SEVI отпразнува 14 години заедно  със страхотен концерт, нов албум и свежи попълнения. „Чувстваме се като тийнейджъри и всичко може да се очаква от нас в тази възраст”, споделя с усмивка Светлана Близнакова.  Тя е дама със завладяващ глас и присъствие, която ни поднася рок на световно ниво.   SEVI вече стартираха шеметната си година с..

публикувано на 29.04.24 в 10:30