Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

| обновено на 24.04.24 в 07:24

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Причината за това е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до една година и усложненията при новородените са по-чести. 

Министър Кондева посочи, че ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите, тъй като такива пикове се наблюдават обичайно през период между три и пет години. Това потвърди и Кунчев, като посочи, че ръст на случаите се наблюдава още от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света. В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо четири за същия период на 2023 година.

По време на срещата бе обсъдена и организацията в детските градини и училищата, в които не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш. Властите призовават родителите също да бъдат отговорни, при най-малките съмнения да спират децата си от посещение на учебни заведения и да търсят лекарска помощ.

От своя страна Емилия Лазарова коментира, че в Министерството на образованието и науката внимателно следят положението и ежедневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните управления на образованието. От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки. Премиерът Главчев бе уверен, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза миналата седмица в Министерския съвет, че не очаква масово разпространение на коклюш при хората в по-напреднала възраст. Коклюшът е бактериално заболяване, поддава се добре на антибиотично лечение и когато се хване навреме, не е тежко като протичане, каза Кунчев. Той припомни, че имунизационната схема за децата в България при коклюш включва имунизация с шествалентна ваксина на два-три, четири месеца, след това с петвалентна ваксина на две години, с четиривалентна ваксина на четири години, с тривалента ваксина на 12 години на детето.

Държавният здравен инспектор съветва при наличие на пристъп на кашлица повече от седмица или две, която трудно се поддава на лечение, да се направи изследване за коклюш.

Причинителят на коклюш циркулира в България, като до миналата седмица - най-интензивно в София и в западната част на страната, а през последните дни случаи на коклюш бяха открити в областите Плевен, Хасково и Велико Търново. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Десетки миряни посетиха храмовете в Пловдив на Разпети петък

Десетки пловдивчани се стичат в храмовете в Пловдив в най-тъжния ден от Страстната седмица – Разпети петък.  Това е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос за изкупителна жертва за греховете на човечеството.  В деня на разпятието не се служи Света литургия. Затова днешният ден в храмовете започна с извършване на богослужение,..

обновено на 03.05.24 в 15:21

Цвета Караянчева води листата на ГЕРБ в Пловдивска област

Освен листата на ГЕРБ в Пловдивска област, Цвета Караянчева води и листата в Кърджали за предстоящите парламентарни избори. Екатерина Захариева е начело на листата в Пазарджик, а Красимир Събев в Смолян. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води листата в Пловдив.

публикувано на 03.05.24 в 15:21

Започва последният етап от ремонта на ул. "Д-р Г. Странски"

Започва последният етап от ремонта на ул. „Д-р Георги Странски”. Последният четвърти етап от реконструкцията на ул. „Д-р Георги Странски” започва на 7 май.  До 9 юни се предвижда да бъде изцяло обновен участъкът от ул. „Коста Паница” до ул. „Генерал Радко Димитриев”. За този период от време пътната отсечка ще бъде затворена да движение на моторни..

публикувано на 03.05.24 в 13:40

Хлапета от Шекера просят пари и заплашват на паркинга на КАТ

Установиха децата от пловдивската Шекер махала, които заляха със синя боя автомобила на млада жена, след като отказала да им даде пари. Полицаи от Трето Районно управление са извършили проверка на място след публикации в пловдивски медии и социалните мрежи. На видеоклипа се вижда как на паркинг в близост то „Пътна полиция“ няколко деца са..

обновено на 03.05.24 в 11:31

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите. Името му бе една от най-строго  пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май - пише "24 часа". Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той..

публикувано на 03.05.24 в 10:32