Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически спектакъл – възстановка в Панагюрище

| обновено на 27.04.24 в 09:25

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание в Панагюрище ще се проведе историческата възстановка „Мъжество и саможертва“, която пресъздава събитията от избухването на Априлското въстание до потушаването му. 

Традиционно спектакълът се представя на 1-ви май, когато са официалните тържества, посветени на Априлската епопея, но заради предстоящите великденски празници Национално дружество „Традиция“ ще представи възстановката днес. 

Сценарият е по реални събития, като тази година историческият спектакъл е под мотото - „10 дни панагюрска република, десет дни българска държавност“.

Възстановката започва в 17 часа в Националния мемориален комплекс „Априлци“ в Панагюрище. Ще бъдат показани исторически достоверни епизоди от обявяването на въстанието в столицата на IV-ти революционен окръг, героичната 10-дневна защита на Панагюрище от въстаниците и кървавите драматични събития, съпътстващи потушаването на бунта.

Априлското въстание е бляскав пример за несломимият героичен български дух. Този дух не може да остане в забвение, като на никого ненужен спомен. Тази епопея на героизъм и безпримерна саможертва трябва винаги да се помнят, защото те стоят в основите на нашата свобода. За нас потомците остава като най-безценен залог да я съхраним…заедно с паметта за всички известни и безименни борци, паднали в пламъците на Априлското въстание за нейното извоюване!

След възстановката, в 18:30 часа на площад „20-ти април”, ще има концерт с участието на Маргарита Хранова, МВФ „Патриотика” и дует Борислава и Наталия Гайкови.


По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пловдив се провежда кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидентите Даниела Алексиева, Тодор Капитанов и Огнян Атанасов ще посетят Пловдив в рамките на започналата в началото на месец април национална кампания на конфедерацията под мотото „По-високи доходи с твоя синдикат“.  Те ще проведат срещи с кмета на Община Пловдив Костадин Димитров, с ръководството на..

обновено на 08.05.24 в 09:29

Известни имена в борбата срещу човешкия папилома вирус в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 09:29

Мъж загина в дома си в среднощен пожар

56-годишен мъж е загинал при пожар в смолянското село Оряховец, община Баните. Сигналът  е подаден рано сутринта на 7 май в пожарната в Смолян.  На място е изпратен един пожарен автомобил от районната пожарна служба в Баните. Когато огнеборците потушили огъня, пламнал в стая в къщата, открили загиналия мъж.  Изясняват се причините за огнената..

публикувано на 08.05.24 в 09:27

Очакват се валежи, има условия за градушки

Над страната днес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология. Ще има условия за градушки.  Значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. Ще духа слаб до умерен вятър..

публикувано на 08.05.24 в 07:24

ГЕРБ-СДС ще се борят за 4 депутатски места от Пловдив област

Това обявиха  Областният координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев и водачът на листата Цвета Караянчева, които регистрираха в РИК кандидатите за народни представители на коалицията.  Караянчева благодари за номинацията и заяви, че е щастлива да бъде начело на листите както за област Пловдив, така и за Кърдажли. Тя обясни, че ще прави кампания лице в..

обновено на 08.05.24 в 06:39