Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само стабилно правителство ще постигне евопейските ни цели

Снимка: Ани Петрова

Само чрез стабилно правителство след поредните предсрочни парламентарни избори могат да бъдат постигнати евопейските цели на България – пълен Шенген и еврозона през 2025 г. В противен случай сценарият ще бъде катастрофален и не бива да се допуска. Това каза евродепутатът Радан Кънев по повод изборите 2 в 1 на 9 юни – за европейски и български парламент. Кънев ще се бори за доверието на българските граждани за европарламента и на тези избори от квотата на ПП-ДБ.

Той уточни още, че все пак ако успеем да създадем стабилен формат на управление след изборите за НС, то ще имаме шанс, макар и по-малък от преди два месеца, за изпълнение на европейските ни цели.

„В Европа не гледат с добро око на нестабилността у нас и някои колеги не могат да повярват, че имаме шести поредни избори. Що се отнася до скандалите между партиите и службите  - не мисля, че са от такава величина, че Брюксел да се интересува от тях“, коментира Радан Кънев.

Според него развалянето на сглобката между ГЕРБ и ПП-ДБ няма да се отрази върху европейските избори. Добави още, че единствената добра новина от това е, че ще доведе до по-висока избирателна активност и на двата вота.

„Не отхвърлям и възможността тази кална, гнусна, компроматна кампания, която в момента се разгръща да отблъсне гражданите. Надявам се, да успеем да преодолеем това и да влезем в политически дебат – за бъдещето на държавата ни, на обществото ни, защото ние не правим това в момента“, обясни Радан Кънев.

Добави още, че процесите в Брюксел са сложни, бавни, тромави и трудно разбираеми и за да бъдат обяснени се изисква спокоен и продължаващ дълго време разговор. Още повече, че при избори 2 в 1 рискът да се избяга от важните за Европа проблеми, които рефлектират и върху българското законодателство и живота на гражданите, е голям. Затова и самият той е започнал кампанията си 6 месеца преди европейските избори.

Според него темата за европейската отбрана и сигурност ще бъде приоритет в кампанията за европейски избори и в процеса на сформиране на следващата европейска комисия, както и за целия й мандат. Това е особено важно за България, тъй като сме страната с най-много външни граници.

„В непосредствена близост сме до Украйна, където Русия води завоевателна война, в центъра на мигрантските потоци от Близкия Изток, в който има активна война и множество локални конфликти. В ситуация сме на една глобална несигурност. Същевременно знаем, че България е една държава с доста малка армия и слаби отбранителни способности.

Обща европейска политика ще е необходима за укрепване на нашите способности. Тук има и един немаловажен икономически аспект – България има слаба армия, но има мощна отбранителна индустрия. Българската отбранителна индустрия е най-голямата в Европа като процент от БВП или разгледано на глава от населението, а и една от големите в абсолютни стойности, така че насочването към поддържане на задоволителни, общи нива на въоръжение, на отбрана е възможност за българската индустрия. 

Възможност не само да работи на пълни обороти, но и да се модернизира. Възможност изцяло да приспособим своите индустриални мощности към най-високия натовски стандарт, на който сме напълно способни. Тук говорим за една комбинация от европейски приоритет и важен национален приоритет – ние имаме този национален интерес да вървим в тази посока“, обясни Кънев.

Той е категоричен, че очакваната по-добра представителност на крайните десници в Европа не е притеснителна, тъй като там политическото пространство е разпокъсано. По думите му то представлява две отделни парламентарни групи, които не се обичат, които не са единни вътре като парламентарни групи и независими депутати, които не могат да си намерят пространството никъде. Подчерта още, че са изпъстрени с различни видове национални противоречия и имат значителни идеологически разлики. 

Радан Кънев коментира още, че проблемът не е, че България има премиер и външен министър едновременно, а че Димитър Главчев ходи навсякъде с преводач.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45