Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

| обновено на 30.04.24 в 16:58
4
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

С първа копка и водосвет започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията в местност между селата Брестовица и Йоаким Груево присъстваха директорът на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, както и жители на селото и представители на сдружението „Живот за Брестовица“.

Инж. Гълъбов подчерта, че вече е направена първата стъпка – изграждането на пречиствателна станция, която да пречиства мангана от водата, която сега се подава към селото. До месец съоръжението ще бъде готово. Днес започва изграждането на довеждащия водопровод, който е дълъг около 8 кми започва от 3-те нови кладенеца, които са с чиста вода и много добър дебит. От Българския ВиК холдинг са осигурени 2,5 млн.лв. за целта.


Кметът на общината Павел Михайлов добави, че проектът за подмяна на водопроводната мрежа на Брестовица започва след повече от 4 години протести и битка с институциите.

„Целият проект е много скъп – около 25 млн.лв. и общината не може със собствени сили да се справи. Затова апелираме държавата да ни помогне“, допълни той.


Жителите на Брестовица приемат новината с надежда, че скоро ще пият чиста вода. Днес съм щастлив, коментира и Любомир Томов, председател на сдружението „Живот за Брестовица“.

Той подчерта обаче, че остават в стачна готовност, ако проектът се забави. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

До 5 години закриват складовете с негодни пестициди в Пазарджишко

До края на 2029-та година в област Пазарджик ще бъдат закрити всички складове, които съхраняват негодни и излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита. Обезвреждането им ще се извърши в специализирани инсталации в рамките на Швейцарско –българска програма за сътрудничество. За периода от 2015 до 2019-та година, в област..

публикувано на 21.05.24 в 10:31

В Момчиловци днес празнуват много именици

Храмов празник чества църквата „Св. Константин и Елена“ в родопското село Момчиловци. Архиерейската света литургия ще бъде водена от смолянския епископ Висарион. Празникът днес е голям, защото почти във всяка къща има именик, казва кметът Сийка Суркова: "Очакваме много гости в селото - хора, които по традиция си идват на храмовия..

публикувано на 21.05.24 в 08:54

Почитаме Св. Св. Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос.  Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го възпява като "апостол между царете". Възпитан в езичество, след едно..

обновено на 21.05.24 в 08:23

Пазарджик празнува

Денят на светите равноапостоли Константин и Елена 21 май е Празник на Пазарджик. Той се отбелязва за 38-и път в новата история на града.  Началото ще бъде дадено в 8 часа с тържествена литургия в едноименната църква „Св. Св. Константин и Елена“. След това ще се проведе традиционното литийно шествие от храма през бул. „Георги Бенковски“ и ул. „Хан..

обновено на 21.05.24 в 08:23

Обсъждат мерки срещу домашното насилие

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще открие в заседателната зала на общината междуинституционална среща, посветена на координацията на работата за защита на хора, пострадали от домашно насилие и живеещи под прага на бедността.  Организатор на кръглата маса е Адвокатска колегия – Пловдив. На срещата ще присъстват представители на държавни и..

обновено на 21.05.24 в 08:23