Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Априлската епопея ни прави субект на европейската сцена

Снимка: Божидар Любенов

Априлската епопея ни прави политически субект на европейската сцена, тогава всички започват да говорят за българите. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Шопов, директор на Исторечски музей-Панагюрище.

Тогава център на източния въпрос, в тази поредна голяма източна криза, става българският.

„Българите искаха своя национална държава. Пред нея те залагаха имоти и честта. Начело в това начинание стояха и панагюрци. Но това са и всички българи, които са били готови да се лишат пазарите, имуществото си и положението си, в името на собсвена държава. И ние не трябва да забравяме, че априлци ни дадоха една предтеча на една българска държавност, в името на хората. Тоест – националната городст и достойнство, които ние трябва съхраняваме и пресъздаваме. И трябва да съзнаваме, че Европа трябва да тачи тази национална гордост и достойноство. Това трябва да го правим ние, които да привнасяме тази национална култура“, каза доцент Шопов.

Той допълни, че е необходимо да се създадат условия младите хора да се чувстват българи, независимо къде се намират по света. Именно те трябва да бъдат достойни защитници на българската култура и просперитет.

„На историята трябва да се обръща много голямо внимание, да не се загърбва. Историята трябва да ни обединява, тя е поглед към бъдещето. Тя ни показва какво сме правили, как трябва да продължим и какво не трябва да допускаме в нашия живот, за да живеем заедно и обединени“, каза още доцент Шопов.

Цялото интервю с доцент Шопов можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57