Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова запали огъня на Майските празници в Първомай

На много места днес ще се спомене името на Първомай, защото празникът е за целия свят, но само един български град носи името на този голям празник. Това каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържествата по повод празника на Първомай и откриването на 51-вото издание на Майските културни тържества в града. 


Тя призова да избягаме от злободневието и да надникнем в бъдещето, за да не забравяме най-важното – смисъла. "А той е в нашите деца и това, което им оставяме“, подчерта вицепрезидентът. Според нея в навечерието на националните и европейските избори се нуждаем от сила и обединение, за да започнем заедно разговора за бъдещето на България, как да задържим децата си в Родината, за да не чезне тя.

Илияна Йотова отбеляза, че Първомай привлича много туристи с богатия си целегодишен културен календар, с древната си история и прекрасната природа. Тя припомни, че с Първомай са свързани бележити български личности, един от които е писателя Георги Караславов, който е сред най- тънките познавачи на българската душевност. Тази година се навършват 120 години от неговото рождение. 

Вицепрезидентът поздрави кмета Николай Митков, цялото общинско ръководство и жителите на Първомай, че с общи усилия, амбиция и енергия градят заедно този красив край на България. Тя изтъкна специалната грижа за училищата и детските градини, за възрастните хора в общината.

На площада пред читалище "Св. св. Кирил и Методий" вицепрезидентът Йотова и кметът Митков запалиха традиционния огън на Майските културни празници.  В чест на празника на града и общината - 1 май, кметът Николай Митков удостои с почетен знак на града учители и културни дейци от Първомай. 


На тържествата в Първомай присъстваха областният управител Илия Зюмбилев, кметове на населени места от областта, политици, интелектуалци, гости и жители на града.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Електробуси ще пътуват по градските линии в Асеновград

7 нови електрически автобуса ще закупи община Асановград след като к метът д-р Христо Грудев подписа договор за финансиране на проект „Внедряване на екомобилност в община Асеновград и изграждане на велоалеи на територията на община Садово“.  Припомняме, че в края на миналата година асеновградската общинска администрация изготви и подаде проект по..

публикувано на 22.05.24 в 13:56

Оперираха успешно момичето, прегазено от млада шофьорка в Сопот

15-годишната Никол, която бе блъсната от 18-годишна шофьорка в Сопот на 8 май, е била оперирана успешно. Близо 5 часа е продължила операцията на таза й, каза пред Радио Пловдив бащата на момичето Иван Радуйчев. "Операцията беше вчера, продължи близо 5 часа. Думите на лекаря бяха: "Сглобихме я", защото тазът й беше на 3 места счупен. Поставиха..

публикувано на 22.05.24 в 13:02

Бус се преобърна на пътя Пловдив-Асеновград

Огромно задръстване се е образувало на входа на Пловдив откъм Асеновград заради преобърнат бус.  Инцидентът е станал преди минути на последното кръгово на Асеновградско шосе. Няма данни за пострадали при инцидента. На мястото има полицейски екип. 

публикувано на 22.05.24 в 10:58

На полигона в Анево унищожават бракувани боеприпаси

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ – Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево.  От община Сопот уточняват, че утилизацията ще стане от 9.00 до 15.00 ч. и напомнят, че за това време се забранява влизането на хора, животни и техника в района. 

обновено на 22.05.24 в 09:10

Институциите в Пловдив обсъждат пътната безопасност

„Пътна безопасност“ е темата на кръгла маса, която ще се състои в сгрдата на Облстната дирекция на МВР в Пловдив  на ул. Княз Богориди 7 . По покана на старши комисар Георги Чергов в дискусията ще участват административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратури и представители на неправителствени организации с ангажимент по темата...

обновено на 22.05.24 в 09:07