Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиповете в интернет подстрекават младите да карат безумно и да се мислят за безсмъртни

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Някои млади шофьори вярват, че са над законите на физиката и завършват трагично живота си

| обновено на 14.05.24 в 16:15
2
Снимка: Ани Петрова

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев, заяви пред Радио Пловдив Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. 

Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница. 

Русинова определи като възмутителна реакцията на началника на "Пътна полиция" в Пловдив Красимир Нешев, който в национален ефир е заявил, че не счита за опасен водач, който има 15 нарушения за по - малко от три години.

Този факт буди много сериозно притеснение у нас, посочи тя и уточни, че в писмено становище до министъра на вътрешните работи е поискана оставката на пловдивския инспектор.

От Европейския център за транспортни политики считат, че подобно поведение би следвало да бъде категоризирано като пътно хулиганство с предпоставки за опасни и фатални последствия и утежняващи обстоятелства, каквото представлява разпространението му в интернет пространството.

За пореден път сме свидетели на арогантно поведение на млади водачи - и като години, и като опит, които са повярвали, че те са над законите на физиката и съответно този експеримент е завършил трагично

Русинова смята, че се наблюдава тревожна тенденция с хора, които се хвалят в интернет как нарушават Закона за движение по пътищата, защото няма кой какво да им направи. В крайна сметка обаче те свършват трагично. 

Тя припомни скандалните случаи с Мис Силикон, с певицата Диона, с Георги Фиков и редица други. Такъв е и случаят с младежа, който уби журналиста Милен Цветков, посочи Русинова. Тя определи като много аналагични катастрофата с Цветков и тази в Пловдив от последните дни. 

Младежът в Пловдив се е забил в дърво и е починал на място, докато в случая "Милен Цветков" отново млад, самонадеян водач е убил друг човек. 

Пътният травматизъм е отговорност на всички, категорична е експертката по пътна безопасност. 

Русинова се позова на изнесена днес статистика, според която през последните две години са загинали близо 2000 души при инциденти с участието на млади водачи със стаж до две години. На тяхното добро самочувствие и лоша преценка се дължат голяма част от тези инциденти, които  са на прави участъци със суха настилка, коментира Русинова.

Тя призова да си дадем сметка дали не подстрекаваме младите хора да карат по този безумен начин чрез това поведение в интернет, което се толерира в различните социални групи и мрежи - Инстаграм, Фейсбук, Тик Ток, където качваме клипове как караме безумно и сме едва ли не безсмъртни.

Това поведение доведе до смъртта на двама души в Пловдив, категорична е Диана Русинова. Според нея е много сериозен проблем поведението на служител на МВР, на "Пътна полиция", който излиза и какзва, че не е чак толкова притеснително, че някой има 15 нарушения за по - малко от три години

Автомобилът е оръжие, с което можете да убиете някого другиго или себе си, посочи експертът по пътна безопасност и призова за контрол.

Според нея, както в интернет има контрол върху разпространението на порнография или върху призивите за Джихад на различни терористични групировки, така би трябвало да има контрол и върху хора, които в интернет призовават: Карайте бързо, няма проблем!

Русинова е категорична, че това поведение не бива да бъде толерирано от обществото и всички, включително служителите на МВР, трябва да отправят категорични послания, че това поведение е престъпно и води до смъртта на млади български граждани.

Интервюто на Димитър Владимиров с Диана Русинова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Николай Няголов в „Добро утро, ден!“

Известният у нас и в чужбина художник Николай Няголов е гост в рубриката ни „Добро утро, ден!“ тази седмица. Роден е в Ловеч. Завършил е Националната гимназия за приложни изкуства в Троян, специалност „Керамика“. Висшето си образование завършва във Великотърновския университет, със специалност „Графика“. Животът обаче го отвежда в Пловдив,..

обновено на 07.06.24 в 19:18

Инвестициите в книги води до икономически просперитет

„ Книгите пътуват и отиват при хората, за да могат хората да си спомнят за книгите и да ги четат. Защото когато четат повече, могат да взимат информирани решения, не се поддават на манипулации, развиват критично мислене и въобще така се грижим за икономическия просперитет. Защото инвестициите в книги, образование и четене имат обективна..

публикувано на 07.06.24 в 17:14

Кампанията в мрежата съвсем заглуши социалния диалог

Две по - значими тенденции в предизбаната кампания за изборите н 9 юни открои Никола Тулечки от Обединението за честни избри /ОЧИ/.  Едната е негативната, в която лидерите говорят защо НЕ трябва да се избере противниковия политик, а другата е към разколебаване на активността за гласуване. Второто е доста по - притеснително, смята Тулечки, според когото..

публикувано на 07.06.24 в 10:37
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35