Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизането в еврозоната догодина е реално, зависи от политиците

Още в края на юни ще доближим максимално критерия за инфлация

Румен Гълъбинов
Снимка: БНР - Ани Петрова

Влизането ни в еврозоната догодина все още е възможно, макар и по-малко вероятно. Всичко зависи от политиците. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов след международната конференция, посветена на присъединяването на България към еврозоната.

На нея управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че страната ни няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция.

Икономистът Румен Гълъбинов добави, че в конвергентният доклад, който чакаме през юни няма да изпълним само един от критериите и това е инфлацията. Всички останали-  бюджетен дефицит, държавен дълг, лихвени проценти  - са изпълнени.

Затова е реалистично след 3 месеца да поискаме нов доклад. Тогава ще сме покрили всички критерии и ще имаме шанс да влезем в еврозоната от 2025г. 

"Инфлацията у нас продължава да намалява. Към края на юни ще сме се доближили максимално до критерия за инфлация в еврозоната, което означава, че до края на годината ще отговаряме на всички изисквания. Проблемът е, че това ще може да се отчете в началото на юли и затова няма как да влезе в доклада за конвергенция. 

Важна е обаче и политическата обстановка в страната. Държавните институции трябва да имат по-добра координация", обясни Румен Гълъбинов. Подчерта още, че икономиката ни е готова за еврозоната.

Като минус на политиците посочи и липсата на активна информационна кампания за приемането на еврото и ползите от него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Държавата ще осигури дофинансиране за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59

По международните стандарти сме за тройка на матурата по БЕЛ

50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език. Това показва анализът след края на инициативата, в която участваха предимно младежи, но и хора от всякакви възрасти. „Средният..

публикувано на 28.05.24 в 09:46