Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рангел призна, че сам е пребил Митко от Цалапица, близнаците отричат участие

2
Снимка: Снимката е илюстративна

Започна делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица, обвинени в лично укривателство за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от същото село.  Соченият за извършител на убийство Рангел Бизюрев също бе доведен в съдебната зала като свидетел. 

Близнаците Динкови бяха въведени под гневните скандирания "убийци! " на присъстващите близки, роднини и приятели на убития младеж.  

Делото в районния съд се води по общия ред, а не по съкратенато производство, както пожелаха подсъдимите братя. Първото би означавало процес по бързата процедура, с признаване на вина и занижени наказания.  Двамата признават обвинението си, което предвижда по-леко наказание при доказването му, отколкото за „съучастничество“.  

Още преди началото на процеса близки, роднини и съграждани на убития младеж от Цалапица излязоха на пореден протест митинг пред сградата на прокуратурата, а после с епреместиха и пред Съдебната палата.

Исканията им са известни и непроменени – цялата истина за станалото и справедливи, но тежки наказания за всички замесени. Най-вече за самите близнаци, които близки и съмишленици категорично смятат за съучастници и съизвършители и нищо не може да ги разубеди. Както всеки път, начело беше майката на Митко – Атанаска Бакалова и неговият чичо Пейчо Малинов.

После делото най-сетне започна по същество. Братята близнаци бяха въведени в съдебната зала под виковете на близките :

С най-голям интерес се очакваха показанията на основния свидетел по това дело - Рангел Бизюрев, сочен за пряк извършител на убийството.  Той бе заловен след неколкомесечно укриване в чужбина, накрая хванат в Дания и преди два месеца бе доведен в България. Смята се, че неговите показания ще дадат далгоочакваните оттговори на всички въпроси относно ролята на близнаците в престъплението. Затова и настана мъртва тишина, когато Рангел Бизюрев се изправи пред съда и започна своя разказ за зловещите събития. По-точно, своята версия.

Рангел потвърди тезата си, че само той е нанесъл ударите по Димитър Малинов, като близнаците не са участвали в побоя. До разправата се стигнало, след като Рангел научил, че Митко е говорил обидни и оскърбителни думи по негов адрес. Това станало във фаталната вечер, по време на веселба с барбекю до църквата в селото. Според близнаците, двуметровият здравеняк е бил доста подпийнал и агресивно зареден. Затова поискал от единия брат - Борислав, веднага да му уговори среща с неговия съперник.  Борислав го сторил – известни са есемесите му до Митко, с които го вика на уж безобидна среща. Митко излязъл и отишъл на мястото. Там вече двамата с Рангел си разменили нападки и заплахи. Рангел твърди, че първи е ударил Димитър, той му отвърнал, което го разярило още повече. Настоява обаче, че е ударил Митко няколко пъти, но само в тялото, а не по главата и лицето.

Според Рангел, Митко е паднал и помолил да спрат, защото усетил че е тежко ударен. Бил е жив, настоява Рангел. После той и Борислав тръгнали с колата на близнаците, но по някое време Бизюрев поискал да се върнат. Бил се притеснил да не е станала беля.  Там вече той видял, че Димитър Малинов е паднал, но на двасейтина метра от мястото, където първо е паднал. Погледнал го, потърсил пулс, дишане, но Митко бил с отворени очи и без признаци на живот. Тогава Рангел се уплашил и паникьосал, а по думите му, Борислав практически  поел инициативата по заличаване на следите. 

Именно този брат казал да извадят сим-картата от телефона на Митко, а самият апарат строшили. После го изхвърлили в близкия напоителен канал.  Натоварили тялото в багажника и Борислав позвънил на брат си да дойде с кирка и лопати. Валентин дошъл с друга кола и донесъл инструментите. Рангел и Борислав намерили място край пътя, където изкопали дупка и заровили тялото. След това замаскирали мястото със строителни отпадъци и други боклуци. На другия ден заминали за морето, като уговорили версиите си   - нищо не знам.  След неколкодневно издирване, тялото на Митко бе открито. Според следствените документи, това е станало след като близнаците са били издирени на морето, притиснати  и Борислав признал всичко и показал мястото.

Оттук обаче почва играта на версии, с които явно страните целят да си прехвърлят вината. Самите братя в съдебната зала се възползваха от правото си да не дават показания.

Пред разследващите полицаи обаче, близнаците Динкови са разказали, че единствено Рангел е извършил както побоя, така и заравянето на тялото. Накрая той ги заплашил да мълчат за станалото, за да не пострадат. Това съобщи в съда един от разследващите, взел техните първи показания след разкриване на убийството. Той уточни, че по-късно братята неколкократно са променяли своите версии. 

Това бе потвърдено и от свидетелствата на други участници в разследването. Според един от тях, братята  изпаднали в противоречия по детайлите. Подложени на  детектор на лъжата, те твърдо отричали да са участвали в побоя над Митко Малинов, на въпрос дали Борислав го е удрял, последният отговорил с „НЕ“.  Тук обаче полиграфът направо подскочил, отчитайки категорична лъжа. После пака така реагирал и на други въпроси.

Друг свидетел, младеж от селото - Стилян Дзивков – разказа, че в нощта на 23 срещу 24 юли миналата година  е закарал Рангел на летището, откъдето той избяга в чужбина.  "По пътя говорихме много неща, даже и за изчезването на Митко, но той нищо не каза" – припомня си Стилян. 

По делото предстои да бъдат изслушани още няколко свидетели и експертизите на вещите лица. Следващото заседание е насрочено за 8 юли. 

Близнаците остават в ареста с потвърдена мярка.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Поредна, но условна присъда за адвокат Владимир Елдъров

Скандално известният пловдивски адвокат Владимир Елдъров бе осъден с изненадващо лека условна присъда за  крупни данъчни престъпления.   В еднодневно съдебно заседание по съкратената процедура Елдъров получи 1 година условно с 3 годишен изпитателен срок. Той се призна за виновен за това, че в  периода от 2013 г. до 2015 г в Пловдив, като местно..

публикувано на 12.06.24 в 20:02

Абонатите на EVN ще плащат само по банков път от 14 до 24 юни

Заради техническо обновяване на системата на EVN в периода от 18:00 ч. на 14 юни до 24 юни 2024  г. Отпада възможността за плащане на сметките за консумираната електрическа и топлинна енергия по всякакъв друг начин, освен по банков път, предупредиха от компанията. Това означава, че никакви разплащания в брой на гишета, в пощите, оторизираните..

публикувано на 12.06.24 в 15:51

"Зелени патрули" ще бдят за пълните контейнери в Пазарджик

От 1 юли в община Пазарджик започва подмяна на стоте най-увредени контейнери за битови отпадъци. Това съобщи на пресконференция кметът Петър Куленски. Той добави, че предстои закупуване на четирикубикови контейнери. Ще бъде създадена организация за т.нар. „зелени патрули“, които ще бъдат разпределени в осем зони, каза Куленски. На един патрул  ще му..

публикувано на 12.06.24 в 15:35

Глобите за неизправни климатици не плашат пловдивските превозвачи

От седем проверени за включени климатици автобуси на един превозвач тази сутрин  седем са били без климатици.  Проверките на 25 автобуса на друг превозвач също показват, че всички имат дефекти, съобщи пред Радио Пловдив заместник-кметът Савина Петкова. Санкциите за неработещ климатик са 300 лева за всеки констатиран случай...

публикувано на 12.06.24 в 13:54

Момиче се удави в канал край с. Црънча

Малко момиче се e удавило след падане в напоителен канал край пазарджишкото село Црънча.  По първоначални данни група деца и техни близки били в землището на селото. Децата играели без надзор, когато едно от тях - 15-годишно момиче от Ракитово, внезапно се подхлъзнало и  паднало в дълбокия канал, известен като „Алеко Потока“, който по това време..

публикувано на 12.06.24 в 12:17