Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светият синод касира епархийския избор през февруари

Втори опит за избор на нов митрополит на Сливенската епархия

Шестима кандидати се борят за вота на 42-ма епархийски избиратели

| обновено на 19.05.24 в 11:19

Епархийски събор се провежда днес в Сливенската епархия за избор на нов митрополит. Това е втори опит след касирането на избора през февруари. 

42-ма епархийски избиратели ще гласуват за своя фаворит между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Йеротей. 

Кандидатите, одобрени от Светия синод, са: Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак.

Изборният ден започва с литургия в храма „Свети Димитър“ в Сливен. Около 11,30 се очаква избирателите да влязат в сградата на Сливенската митрополия, където ще се проведе повторният избор. 

До днешните избори се стигна, след като февруарските бяха касирани от Светия синод след две подадени жалби за сговор между избирателите, въпреки че на двата тура бяха избрани епископ Йеротей с 27 гласа и епископ Михаил с 22 гласа. Двамата епископи не са в избирателния списък за вота днес.

Последва разделение между свещениците в епархията на поддържащи решението на Светия синод и на тези, които избраха кандидатурата на епископ Йеротей. Скандалът завърши с 8-дневната гладна стачка на сливенския отец Иван и взаимни обвинения, че всичко се прави в интерес на управлението на имотите на епархията по Черноморието и предстоящия избор на партирах. 

Ако днес бъдат избрани двама от шестимата кандидати, следващата неделя Светият синод ще трябва да избере Сливенски владика на мястото на починалия в началото на годината дядо Йоаникий. 

Очакванията са Сливенската епархия да има владика преди изборите за нов патриарх на Българската православна църква. Той трябва да бъде избран до края на юни. За патриаршеския престол обикновено се борят трима кандидати, които трябва да отговарят на няколко условия. Две от тях са да са над 50-годишна възраст и поне 5 години да са управлявали епархия като митрополити. 

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

обновено на 02.06.24 в 14:19

Урсула фон дер Лайен идва в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристига довечера в Пловдив.  Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с пловдивчани е на Античния театър от 18 часа. В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и Германия.

публикувано на 02.06.24 в 13:32

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42

Благотворителен концерт за децата на загинали полицаи в Пловдив

„С обич за децата, в памет на бащите герои“ е мотото, под което за поредна година се обединяват служителите на дирекциите в МВР  в Пловдив, за да подкрепят непълнолетни деца на свои загинали или пострадали колеги.   Благотворителният концерт е  на сцената на пл. Стефан Стамболов от  10.00 ч. и ще приключи към 11.30 ч., за да може желаещите да се..

обновено на 02.06.24 в 11:22

Пловдив отдава почит пред саможертвата на героите

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Слово ще произнесе поетесата Ина Иванова, носител на награда „Пловдив“...

обновено на 02.06.24 в 08:53